ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Analiză: 2022 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru economia Republicii Moldova

13:17 | 27.04.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Anul 2022 a fost unul din cei mai dificili pentru economia țării, fiind marcat de un declin economic de 5,9% și o inflație record de 28,7%. Concluziile se conțin în publicaţia „Tendinţe în economia Moldovei”, prezentată astăzi la Chișinău de către Institutul Național de Cercetări Economice (INCE), transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, un impact major asupra evoluției economice din Moldova l-a avut conflictul din Ucraina, care a adus implicații economice regionale și globale largi și a influențat semnificativ piața energetică. Din cauza puterii joase de cumpărare a consumatorilor din R. Moldova, Guvernul a fost nevoit să acorde compensații importante, în mare parte acoperite de donatorii externi.

Reprezentantul INCE, Viorica Popa a declarat că economia Republica Moldova a scăzut brusc în 2022, ca urmare a efectelor secundare ale războiului, a crizei energetice și secetei. Astfel, PIB-ul s-a contractat cu 5,9 % în termeni reali față de anul precedent și a însumat 272,5 miliarde de lei. Producția agricolă s-a diminuat cu 29,8 % comparativ cu 2021. Volumul transferurilor bănești din străinătate prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit 1,75 miliarde de dolari, fiind cu 8,6 % în creștere față de 2021. Totodată, valoarea totală a comerțului internațional cu mărfuri a înregistrat creșteri de 31,3 % față de 2021 și a constituit 13,5 miliarde de dolari, fiind înregistrate sporuri atât la exporturi, cât și la importuri.

Doctorul în economie, Olga Timofei, a punctat că anul trecut, veniturile disponibile ale populației au înregistrat o creștere în termeni nominali de 21,2 %, ajungând la 4252 de lei (peste 200 de euro) lunar pentru o persoană. Cea mai importantă sursă de venit rămân salariile, cu o pondere de 50 la sută, urmate de prestațiile sociale și transferurile bănești de peste hotare. În aceleași timp, au crescut și cheltuielile populației cu 22,1 %, atingând o medie de 3711 lei lunar pentru o persoană.

Potrivit studiului, 2023 va fi un alt an de provocări majore pentru economia Republicii Moldova. Conform exercițiului de prognoză, efectuat de cercetătorii INCE, se anticipează că anul curent economia națională ar putea „spera” doar la o avansare minoră în mare parte bazată pe o creștere a sectorului agricol în speranța unui an meteorologic mai favorabil.

Foto: INCE

img23003342

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!