ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a avansat în clasamentul mondial privind libertatea presei

11:00 | 03.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mai /MOLDPRES/. Republica Moldova ocupă locul 28 din 180 de state în clasamentul mondial al libertății presei, urcând 12 poziții față de anul trecut, atunci când țara noastră a fost situată pe poziția 40. Datele au fost prezentate astăzi în contextul marcării Zilei Mondiale a Libertății Presei, informează MOLDPRES.  

„Suntem mai bine clasați decât 13 țări UE. Această poziționare este dovadă a progresului în tot ce înseamnă liberarea presei și reducerea influenței oligarhice în mass-media din ultimii ani. Astăzi se consemnează și Ziua Mondială a Libertății Presei. Vreau sa felicit jurnaliștii independenți din Moldova pentru că stau la straja democrației și libertății în țara noastră”, a afirmat deputatul Radu Marian.

Astfel, R. Moldova a obținut un scor de 77,62 de puncte din maximum de 100 de puncte, în raport cu scorul de 73,47 din anul precedent.

Primul loc în top este ocupat de Norvegia. Țările vecine, România și Ucraina sunt poziționate pe locul 53 și respectiv 79. Rusia se află pe locul 164. La coada clasamentului se află Coreea de Nord.

Indicele privind Libertatea presei în lume este întocmit anual de organizația internațională „Reporteri Fără Frontiere” (RFF). Scopul este de a compara nivelul de libertate a presei de care se bucură jurnaliștii și instituțiile media din 180 de țări. În anul 2022, Republica Moldova s-a clasat pe locul 40, iar în 2021 – pe poziția 89. 

img23003505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!