ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană va ajuta R. Moldova să facă achiziții de gaze naturale pentru iarna viitoare

18:33 | 23.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. Comisia Europeană va ajuta Moldova să facă achiziții de gaze naturale pentru iarna viitoare prin intermediul Platformei comune a UE. Cu ajutorul comunității europene, Guvernul de la Chișinău va dezvolta Fondul vulnerabilității energetice pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili consumatori să plătească serviciile în sezonul de încălzire 2023-2024. Subiectele au fost discutate la cea de-a patra reuniune la nivel înalt pe domeniul energetic Uniunea Europeană – Republica Moldova, care s-a întrunit astăzi la Bruxelles, transmite MOLDPRES.

Totodată, R. Moldova va continua să implementeze legislația europeană, să investească în liniile de interconectare energetică, pentru a se integra mai bine pe piața UE, să dezvolte și valorifice potențialul energiei verzi și să facă progrese în domeniile eficienței energetice, decarbonizării. Asigurarea securității de aprovizionare rămâne în continuare în topul priorităților, a precizat Ministerul Energiei.

Planul de acțiuni de pregătire pentru iarna viitoare a fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor la Bruxelles. În special, s-a atras atenția asupra dezvoltării capacităților locale de producere a energiei electrice și termice. În acest context, conducerea Ministerului Energiei a menționat construcția a două noi centrale de cogenerare, proiecte de investiții ce ar urma să demareze la Chișinău cu suportul partenerilor internaționali. 

„Pentru a avea facturi mai mici la energie, trebuie să consumăm mai rațional și să nu admitem irosirea resurselor acolo unde nu este cazul. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu am consumat-o. Mi s-a dat asigurări la Bruxelles că Uniunea Europeană ne va ajuta în această direcție”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

De asemenea, Republica Moldova își asumă să avanseze în preluarea și transpunerea Pachetului Energie curată pentru toți europenii, reducând volumul emisiilor cu efect de seră. La acest capitol partea moldovenească a menționat că una din prioritățile actuale este reformarea Agenției pentru Eficiență Energetică. Aceasta ar urma să lanseze și să extindă programe de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor și Casa verde.

Foto: Ministerul Energiei

img23004152

img23004152

img23004152

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!