ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Titularii de patentă mai au la dispoziție o lună pentru a trece la un nou regim de activitate

16:05 | 25.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Titularii de patente de întreprinzător mai au la dispoziție aproximativ o lună pentru a trece la un nou regim de activitate. Din 1 iulie 2023, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone nu va mai fi admisă în baza patentei, transmite MOLDPRES. 

Pentru a-și continua activitatea comercială, contribuabilii pot  trecerea la un regim fiscal simplificat - activitatea independentă sau să se înregistreze într-o altă formă organizatorico-juridică.

Antreprenorii care aleg activitatea independentă vor avea mai multe beneficii. Printre acestea se numără majorarea plafonului de vânzări până la 1,2 milioane de lei (60 mii de euro), perioada de activitate nelimitată și cea mai mică cotă din Europa a impozitului pe venit, la nivel de 1% din venitul din vânzări. De asemenea, activitatea independentă nu este limitată la un anumit tip de unități de comerț.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, achitarea trimestrială a impozitului pe venit se va efectua în baza Avizului de plată eliberat de SFS, în  funcție de vânzările înregistrate (la oficiul poștal, sucursalele băncilor, prin terminalele de plată sau online prin intermediul portalului www.sfs.md sau www.mpay.gov.md).

Contribuabilul trebuie doar să păstreze facturile fiscale de procurare a mărfurilor, iar în cazul procurării de mărfuri de la persoanele fizice acestea urmează a fi înregistrate în Registrul de evidență a procurărilor care se va prezenta la SFS la finele perioadei de gestiune.

Foto simbol 

img23004228

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!