ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Oleg Serebrian a participat în Varșovia la conferința internațională Defence 24 Day

14:32 | 26.05.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. În perioada 24-26 mai, viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Chișinăului în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Oleg Serebrian, s-a aflat în vizită în Republica Polonă în legătură cu participarea sa la conferința internațională Defence 24 Day (24-25 mai), cel mai mare și important for din Europa Centrală și de Est dedicat problemelor de apărare și securitate, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În calitate de vorbitor al panelului Impactul războiului din Ucraina și al conflictului transnistrean asupra securității Republicii Moldova, oficialul moldovean a prezentat unei numeroase audiențe aspecte ale problemei transnistrene, conjunctura geopolitică regională și dinamica procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în contextul războiului din Ucraina. O atenție specială a fost acordată formatelor de negocieri și dinamicii interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol. Vicepremierul a subliniat importanța soluționării pașnice a conflictului și a revitalizării procesului de negocieri, reafirmând angajamentul Guvernului său de a continua dialogul în vederea tranșării problemei transnistrene. Oleg Serebrian a menționat rolul deosebit al Uniunii Europene și al partenerilor externi în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, inclusiv în identificarea soluțiilor privind muniția de la depozitul Cobasna.

În cadrul evenimentului, au avut loc întâlniri cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Zbignew Rau, cu plenipotențiarul prim-ministrului Republicii Polone pentru sprijinirea reformelor în Republica Moldova, Adam Eberhatdt, precum și cu președintele Consiliului de administrație al Defence24, Piotr Małecki.

De asemenea, a fost realizată o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Arkadiusz Mularski. Discuțiile s-au axat pe subiecte cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, integrarea europeană, consolidarea securității și rezilienței Republicii Moldova și sprijinul pe care îl poate oferi Polonia în acest sens. Vicepremierul a informat despre mersul procesului de negocieri, eforturile depuse de autorități și partenerii strategici de dezvoltare pentru menținerea stabilității și securității în regiune, reiterând necesitatea demilitarizării și democratizării regiunii transnistrene.

Participarea la eveniment a constituit o excelentă oportunitate de a informa publicul cu privire la provocările actuale la adresa stabilității și securității Republicii Moldova și perspectivele procesului de negocieri cu Tiraspolul, de a efectua un schimb de opinii pe marginea subiectelor de apărare și securitate, precum și de a cunoaște echipamentele și dotările moderne produse de industria de apărare poloneză. La fel, a fost o bună ocazie de a discuta rolul unităților speciale în menținerea securității internaționale și interne ale statelor din regiune. În cadrul forului, Oleg Serebrian a acordat un interviu postul de televiziune al Defence 24 Day.   

Ediția 2023 a conferinței, la care au fost prezenți circa 3000 de participanți și 300 de paneliști, a inclus cinci blocuri tematice: descurajare și apărare, reziliență, modernizarea forțelor armate, industria de apărare, forțele pentru operațiuni speciale „Sofeast” (serviciile secrete de elită).

Foto: Biroul de reintegrare

img23004272

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!