ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consumatorii care procură gaze mai ieftine de pe piața liberă, vor trebui să achite devierile tarifare

10:57 | 31.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat astăzi o decizie privind introducerea corecției de echitate pe piața gazelor. Astfel, consumatorii care vor alege să cumpere gaze naturale mai ieftine de pe piața liberă, vor trebui să achite devierile tarifare acumulate, transmite MOLDPRES

„Acest element de corecție de echitate presupune că un consumator, când vrea să iasă în piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai ieftine, trebuie să ia cu el și devierile tarifare neachitate și să nu le lase pe seama altor consumatori. Calculele necesare vor fi efectuate în baza unei noi formule”, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ședința CSE.

Ministrul a precizat că noul mecanismul prevede ca acei consumatori care pleacă în piața liberă vor primi un calcul privind devierile tarifare pe care trebuie să le achite, iar ulterior vor avea la dispoziție 30 de zile să decidă dacă rămân în piața reglementată sau aleg să plătească devierile tarifare și să plece pe piața liberă.  

Recent, în presă au apărut informații potrivit cărora unele întreprinderi ar beneficia de prețuri speciale pentru consumul gazelor naturale. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a expediat în luna aprilie o scrisoare către ANRE în care a solicitat aprobarea unor modificări normative care ar crea premisele necesare astfel încât toți consumatorii finali să fie responsabili de rambursarea devierilor financiare create pe piața gazelor, inclusiv cei care trec de la un furnizor ce activează la prețuri reglementate către un furnizor la prețuri nereglementate. 

img23004384

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!