ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a avut loc o conferință dedicată Zilei Mondiale a Mediului

19:58 | 05.06.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Evaluarea vulnerabilității climatice pentru Rezervația Biosferei „Prutul de Jos” și Evaluarea impactului asupra mediului au fost temele abordate de reprezentanții Asociației Obștești EcoContact în cadrul Conferinței de mediu, desfășurată astăzi la Chișinău. Evenimentul organizat de Ministerul Mediului, în parteneriat cu EcoContact și Centrul Național de Mediu, vine să inaugureze „Săptămâna Verde” și să dea start acțiunilor desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, transmite MOLDPRES.

Șeful statului Maia Sandu a participat la deschiderea oficială a evenimentului. „Suntem norocoși că putem să ne urăm și să vorbim de zile bune. Dar dacă n-o să conștientizăm gravitatea problemelor de mediu și dacă nu o să acționăm urgent, zilele nu vor mai fi bune pentru copiii noștri. Pentru că problemele de mediu nu sunt niște noțiuni abstracte, care se discută la conferință, problemele de mediu au implicații serioase pentru viața noastră de zi cu zi și, dacă nu vom acționa suficient de bine, aceste probleme de mediu vor avea implicații foarte serioase pentru viitor”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, ministrul Mediului Iordanca-Rodica Iordanov a menționat că sloganul evenimentului este „Mai puțin plastic, mai multă biodiversitate”. „Acesta ne reamintește că avem responsabilitatea de a reduce impactul negativ al activității noastre asupra ecosistemelor fragile. Plasticul, în special, a devenit o problemă globală, poluând apele, solurile, precum și biodiversitatea. Doar prin aplicarea unor măsuri concrete vom reduce utilizarea plasticului și vom promova alternative și măsuri sustenabile în viața de zi cu zi”, a afirmat Iordanca-Rodica Iordanov.

Întrunirea de astăzi dedicată mediului a oferit un cadru pentru dezbaterea subiectelor privind utilizarea rațională a resurselor naturale, schimbările climatice și protecția mediului. În context, au fost puse în discuție subiecte precum: conservarea și sporirea biodiversității, economia circulară și tranziția verde, schimbările climatice și decarbonizarea, precum și buna guvernanță în domeniul protecției mediului.

În cadrul sesiunii „Buna guvernanță în domeniul protecției mediului”, directoarea executivă EcoContact, Natalia Guranda, a abordat subiectul privind evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea strategică de mediu. „Aceste două instrumente joacă un rol important în asigurarea bunei guvernanțe, așa cum pun un accent sporit pe participarea publicului atât în procesul de elaborare a documentelor de politici, cât și în procesul de dezvoltare a unor activități economice cu potențial impact asupra mediului. Doar prin implicare și participare, buna guvernare poate fi atinsă”, a remarcat Natalia Guranda.

În cadrul sesiunii Schimbările climatice și decarbonizarea: de la global – la național, experta de mediu, Ecaterina Melnicenco a scos în evidență principalele constatări și măsurile de adaptare propuse în cadrul evaluării vulnerabilității climatice pentru Rezervația biosferei „Prutul de Jos”. „Evaluarea vulnerabilității la schimbările climatice a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”, realizată cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, arată că reducerea presiunilor non climatice asupra mediului, cum ar fi problemele de poluare cu deșeuri, oferirea populației locale surselor alternative de venit, desfășurarea de campanii educaționale și de consolidare a capacităților în domeniul adaptării la schimbările climatice sunt de aceeași importanță cu măsurile de reabilitare a ecosistemului dat. Doar o astfel de abordare sistemică va crește rezistența ariilor protejate”, a specificat Ecaterina Melnicenco.

Conferința „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă” a întrunit demnitari de stat, ambasadori, reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai sectorului asociativ, ai mediului academic, ai mass-media, precum și ai mediul de afaceri.

img23004542

img23004542

img23004542

img23004542

img23004542

img23004542

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!