ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernatorul BNM: Inflația este pe un trend ferm descendent și nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum

16:56 | 14.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Inflația în Republica Moldova este pe un trend ferm descendent, iar în luna octombrie curent indicele ar putea ajunge în intervalul de variație al țintei de 5 la sută. Informațiile au fost prezentate astăzi de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, care a precizat că inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum, transmite MOLDPRES.

„Inflația este pe un trend descendent ferm. Măsurile anterioare de politică monetară luate de către BNM creează condiții pentru diminuarea ulterioară a inflației, astfel încât ne așteptăm ca în luna octombrie curent să ajungem în intervalul de variație a inflației. Putem constata ca inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum”, a spus Octavian Armașu la prezentarea celui de-al treilea raport asupra inflației. 

Oficialul a adăugat că la finele lunii iulie, inflația fiind în trendul său descendent, a ajuns la nivelul de 10,8 %. Totodată, Armașu a precizat că de la începutul trimestrului trei al anului curent pot fi observate mai multe semne de înviorare a economiei, iar condițiile monetare create de BNM vin să susțină relansarea și creșterea economică.

„Toate competențele indicelor preturilor de consum manifestă trend descendent, unele sunt chiar pe palier negativ, cum ar fi prețurile la combustibil”, a punctat guvernatorul BNM.  

Potrivit prognozelor BNM, rata anuală a inflației va fi în descreștere până în prima jumătate a anului viitor.

img23006451

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!