ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu a discutat cu oamenii din Bilicenii Vechi, Sângerei, despre dezvoltarea locală

17:01 | 16.08.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Șefa statului, Maia Sandu a vizitat comuna Bilicenii Vechi, din Sângerei, unde a discutat cu locuitorii despre proiectele realizate de Guvern pentru dezvoltarea și modernizarea satului, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

În localitate, prin Programul ”Satul European” se construiește sistemul de canalizare, iar prin ”Satul European Express” grădinița din comună va fi dotată cu panouri solare. De asemenea, comunitatea a reușit să construiască și 33 de km de iluminat stradal cu finanțare de la AIPA și de la parteneri de dezvoltare. Bilicenii Vechi se dezvoltă și, în același timp, are grijă de mediu: locuitorii au plantat peste 2,5 hectare de pădure. 

„Tot la Bilicenii Vechi, am vizitat cel mai mare parc fotovoltaic din nordul Moldovei. Cu 3 ani în urmă, Veaceslav Tofan a decis să investească în energia regenerabilă. Parcul fotovoltaic are o capacitate de 1 megawatt, iar energia produsă este vândută în rețea. Investițiile în surse de energie regenerabilă ne ajută să reducem costurile la facturi și să protejăm mediul”, a spus președintele. Până acum, prin Programul „Satul European” au fost finanțate deja 12 instituții de învățământ pentru instalarea panourilor fotovoltaice. 

Președintele Maia Sandu a vizitat și una dintre cele mai mari companii de termopane din Moldova, Plastal S.A., din Sângereii Noi, care are 100 de angajați și este cel mai mare contribuabil din raion după impozitul pe venit și TVA. De-a lungul anilor, fabrica de ferestre a beneficiat de mai multe programe de stat care i-au permis să devină competitivă și să crească, iar acum livrează termopane și peste hotare. „Vom continua să sprijinim antreprenorii moldoveni pentru ca ei să deschidă locuri de muncă acasă, să contribuie la dezvoltarea economiei și să devină competitivi pe piața europeană”, a conchis șefa statului. 

Foto: Președinție

img23006499

img23006499

img23006499

img23006499

img23006499

img23006499

img23006499

img23006499

img23006499

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!