ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În municipiul Ungheni au fost instalate o mie de contoare de apă cu citire la distanță, cu sprijinul UE și PNUD

11:48 | 17.08.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. În 18 blocuri locative din municipiul Ungheni au fost instalate o mie de contoare inteligente de apă, dotate cu module de transmitere a datelor la distanță. Acestea au fost procurate din sursele oferite de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, iar costul dispozitivelor se cifrează la aproximativ 80 mii de euro, transmite MOLDPRES.

Dispozitivele contribuie la o gestionare mai eficientă a resurselor de apă și elimină necesitatea de a vizita locuințele consumatorilor. Datele oferite de contoare sunt transmise în baza de date a „Apă-Canal Ungheni”. Operatorul poate să vadă în timp real dacă sunt dificultăți tehnice și interveni prompt.

Directorul întreprinderii municipale „Apă-Canal Ungheni”, Petru Scutaru, a afirmat că noile contoare inteligente oferă mai multe beneficii. „Printre avantaje se numără un plus de confort și siguranță, atât pentru consumatori, cât și pentru întreprindere, datorită preluării datelor de la distanță. Totodată, sunt posibile detectări ale eventualelor pierderi ale instalației interioare de apă, precum și avertizări asupra intervențiilor neautorizate și a montajului incorect: desigilare sau montare contor în sens contrar sensului de curgere al apei”, a spus Petru Scutaru.

În prezent, municipiul Ungheni este dotat cu rețele de apă în proporție de 96%, iar cu rețele de canalizare – 56%.

În cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost construite noi rețele de canalizare pentru opt străzi din centru și cartierul Berești-Vasilica din municipiul Ungheni. De asemenea, a fost construit un nou apeduct cu o lungime de peste 1600 metri, care asigură cu apă potabilă peste 24 de mii de oameni. Valoarea totală a investițiilor pentru aceste lucrări este de peste 470 mii de euro, sumă care include și contribuția financiară locală. Totodată, cu sprijinul UE și PNUD, a fost construit un nou rezervor de apă, care are o capacitate de 1000 m3, investiție în valoare de peste 245 mii de euro.

img23006514

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!