ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Belgia își deschide ambasadă la Chișinău

14:42 | 06.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Belgia își deschide ambasadă la Chișinău. Edificiul va fi inaugurat astăzi cu participarea șefului diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, și a ministrului afacerilor externe, europene, comerțului exterior și al instituțiilor federale culturale al Regatului Belgiei, Hadja Lahbib, comunică MOLDPRES.

Cei doi oficiali au susținut o conferință de presă în care au anunțat că noua ambasadă va facilita relațiile comerciale dintre cele două țări și va fortifica relațiile bilaterale.

„Avem o relație mai apropiată ca niciodată dintre Republica Moldova și Belgia și vrem să contribuim la fortificarea acesteia. Ne dorim să avem relații bune cu toate statele membre ale Uniunii Europene și prezența Belgiei la Chișinău ne va permite să avansăm în acest domeniu. Astăzi am abordat subiecte esențiale legate de relațiile noastre bilaterale și în primul rând am discutat aspirațiile europene și procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Beneficiem de sprijinul și angajamentul Belgiei, dar și de determinarea doamnei ministru de a ajuta Republica Moldova. Am prezentat în linii mari informații despre etapa la care se află Republica Moldova în procesul de îndeplinire a recomandărilor Comisiei Europene”, a spus Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că țara noastră mizează pe ajutorul Belgiei în procesul de aderare, cu atât mai mult că acest stat va prelua conducerea UE.

Ministrul afacerilor externe, europene, comerțului exterior și al instituțiilor federale culturale al Regatului Belgiei, Hadja Lahbib, a menționat că în calitate de viitoare Președintă a UE, Belgia va rămâne pe deplin implicată în susținerea parcursului european al Moldovei. Ea a felicitat autoritățile pentru curajul cu care fac față provocărilor generate de războiul din Ucraina și le-a asigurat de susținere în acest proces.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Regatul Belgiei au fost stabilite în martie 1992.

img23007000

img23007000

img23007000

img23007000

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!