ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO La Moldexpo a fost inaugurată în premieră expoziția  Eco & Green Expo

12:25 | 08.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. La Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” a fost inaugurată astăzi expoziția Eco & Green Expo, care este organizată în premieră în țara noastră. La eveniment vor participa peste 30 de companii din Republica Moldova și de peste hotare, care activează în domeniul economiei verzi și al produselor și serviciilor ecologice. Evenimentul va fi deschis timp de trei zile, până duminică, 10 septembrie curent, transmite MOLDPRES.

Expoziția cuprinde o suprafață de două mii de metri pătrați. În standurile participanților sunt promovate inovații în domeniu, tehnologii de reciclare a deșeurilor, de salubrizare, surse alternative de energie, transport ecologic, stații de alimentare ale acestuia, afaceri ecologice, creditarea acestora, producători de alimente ecologice. Pentru amenajarea evenimentului, organizatorii au folosit doar materiale ecologice. 

Secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Grigore Stratulat, a declarat că noul proiect expozițional vine să susțină tendințele regionale și mondiale în materie de protecție a mediului, de promovare a economiei verzi și de tranziție la economia circulară. Oficialul a comunicat că statutul de țară candidat la aderare la UE oferă țării noastre multiple oportunități pentru promovarea economiei verzi.  

Reprezentanta rezidentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a afirmat că tehnologiile pe care le vor putea descoperi participanții la expoziție devin tot mai accesibile și mai ieftine și sunt promotorii spre noi soluții tehnologice ecologice în Republica Moldova și sunt importante în special în condițiile care țara noastră și-a asumat angajamentul de a reduce emisiile de gaz cu efect de seră cu 70 la sută către anul 2030. „Sperăm ca prin contribuția unor noi programe care urmează a fi lansate cu finanțarea UE, cum ar fi programul „Rabla”, care presupune reciclarea obiectelor de uz casnic, circa 60 de mii de gospodării din Republica Moldova vor deveni mai eficiente din punct de vedere energetic și vor reuși să-și reducă mărimea facturilor la resursele energetice”, a precizat Daniela Gasparikova.

Directorul general al Moldexpo, Carolina Chiper, a afirmat că lansarea noului proiect expozițional a fost o mare provocare atât pentru organizatori, cât și pentru participanți. Șeful de la Moldexpo și-a exprimat convingerea că Eco Green Expo va deveni o tradiție pentru țara noastră și că aceasta va avea un important aport în educarea și convingerea cetățenilor de a avea grijă de mediu. 

Șeful adjunct al Secției Cooperare la Delegația Uniunii Europene la Chișinău, Adam Grodzichi, a menționat că în prezent, la nivel global există o cerere imensă pentru soluții ecologice de reducere a consumului de energie, în contextul unor resurse energetice limitate. În acest context, UE promovează mai multe instrumente care presupun eliminarea graduală de pe piață a echipamentelor cu performanță scăzută și promovarea soluțiilor inovatoare, care vor permite reducerea consumului energetic.

Forumul expozițional include și un bogat program de seminare, activități de promovare a acțiunilor, tehnologiilor, produselor și serviciilor eco, organizate de către Ministerul Mediului și Green City Lab Moldova, care sunt co-organizatorii evenimentului. Totodată, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului oferă suport subvențional participanților la expoziție. Eco & Green Expo este organizată în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile viitorului în Moldova”, USAID Moldova, PNUD Moldova și misiuni diplomatice acreditate la Chișinău.

img23007053

img23007053

img23007053

img23007053

img23007053

img23007053

img23007053

img23007053

img23007053

img23007053

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!