ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la tribuna ONU și în discuțiile bilaterale, președintele Maia Sandu a îndemnat lumea liberă să susțină Moldova

07:20 | 22.09.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Președintele Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la segmentul înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a avut loc la New York, SUA. De la tribuna ONU, Maia Sandu a îndemnat toate țările lumii libere să susțină Ucraina care rezistă invaziei rusești și Republica Moldova care este în prima linie în luptă pentru democrație, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

„Fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină. Mă adresez și dincolo de granițele UE, către toate țările lumii libere. Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni”, a declarat președintele. 

În marja Adunării Generale, Maia Sandu s-a întâlnit cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat progresul Moldovei, provocările curente, securitatea regională și impactul războiului de la hotar. De asemenea, șefa statului i-a întâlnit pe președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și prima doamnă, Jill Biden, și a avut o serie de întrevederi bilaterale cu liderii țărilor europene pentru a promova parcursul european al Republicii Moldova și pentru a consolida relațiile bilaterale. Șefa statului a avut discuții cu omologii săi din mai multe țări europene: președintele bulgar Rumen Radev, președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președintele Estoniei, Alar Karis, și cel al Letoniei, Edgars Rinkēvičs. La fel, s-a văzut cu președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová și președintele Ungariei, Katalin Novák. Lidera de la Chișinău a discutat și cu prim-miniștri Irlandei, Leo Varadkar, al Norvegiei, Jonas Støre și cu premierul suedez, Ulf Kristersson.

Totodată, în contextul reuniunii de la New York, președintele Maia Sandu a participat la conferința „Democracy delivers”, organizată de USAID și de Fundațiile Ford și Rockefeller, unde a vorbit despre reformele pe care le facem pentru a ne întări democrația și a ne pregăti de aderare la UE. În marja conferinței, șefa statului a avut discuții cu Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken și Samantha Power, Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Președintele a îndemnat fundațiile Ford, Rockefeller și Fundația pentru o Societate Deschisă să ne fie alături în acest parcurs ambițios de transformare. Tot aici, președintele l-a întâlnit pe Karan Bhatia, vice-președintele pentru Afaceri Guvernamentale și Politici Publice al companiei Google, care a anunțat că Google va sprijini Moldova în efortul de a consolida securitatea cibernetică și promova alfabetizarea digitală, inițiativă pentru care compania oferă 1 milion de dolari SUA. 

Maia Sandu a acordat un interviu exclusiv pentru televiziunea franceză France 24 și a înregistrat o conversație cu Bianna Golodryga, jurnalista postului american de televiziune CNN originară din Moldova, cu prilejul acordării președintei a Premiului „Freedom Fighter” 2023 de către Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA). 

Foto: UN Photo/Cia Pak; White House Photo Office

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

img23007420

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!