ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un Forum cultural dedicat patrimoniului național arhitectural a fost organizat la Chișinău

15:23 | 26.09.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Ministerul Culturii a organizat astăzi în premieră Forumul cultural cu genericul ”Patrimoniul cultural arhitectural: provocări, realizări și perspective”, care își va desfășura lucrările timp de două zile la Chișinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat ministrul Culturii Sergiu Prodan, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău și ai instituțiilor subordonate ministerului de resort.

În alocuțiunea sa, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a subliniat faptul că salvgardarea patrimoniului arhitectural este prioritate națională. ”Integrarea europeană ne obligă să ne aducem în ordine haina noastră. Ori patrimoniul cultural este zestrea cu care vom ajunge în Uniunea Europeană. Forumul de astăzi este axat pe patrimoniul construit. Trebuie să avem grijă de cultura construcțiilor, de ceea ce construim astăzi și de ceea ce lăsăm generațiilor viitoare. Forumul trebuie să fie o platformă de comunicare, în cadrul căreia poate să-și exprime opinia orișicine și va fi auzit. Această platformă ne dă posibilitatea să comunicăm cu întreaga societate”, a subliniat oficialul.

În context, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a afirmat că este foarte important să avem grijă de restaurarea patrimoniului arhitectural, iar în acest domeniu trebuie să avem un cadru legal. În același timp, Laury Hruby, șef adjunct al Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii la Chișinău a subliniat că, începând cu 2001, SUA a investit în R. Moldova 1,5 milioane de dolari pentru 12 proiecte culturale unice.

Evenimentul a evidențiat cele mai semnificative proiecte de intervenții la monumente de arhitectură, a punctat cadrul normativ al Republicii Moldova în domeniul protejării patrimoniului cultural, a pus în discuție problemele actuale din domeniu. Forumul a debutat cu prezentarea proiectului câștigător al concursului internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” de către Compania „Bez+Kock Architekten Generalplaner GmbH” din Germania. Printre participanții la eveniment se regăsesc reprezentanți ai mediului academic, experți în probleme de patrimoniu cultural, arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai societății civile.

img23007518

img23007518

img23007518

img23007518

img23007518

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!