ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O femeie din Cahul a fost reținută după exploatarea prin muncă a peste 10 îngrijitoare de bătrâni, în Italia

11:42 | 26.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. O femeie din Cahul a fost reținută pentru exploatarea prin muncă în Italia a peste 10 îngrijitoare din Republica Moldova, în perioada 2017-2023, transmite MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, femeia are 42 de ani, iar anterior a muncit și ea câțiva ani ca îngrijitoare de bătrâni. Femeile traficate au vârstele cuprinse între 30 și 70 de ani. Atunci când le comunica oferta de muncă, femeia le promitea un salariu de până la 800 de euro lunar. În realitate, la sosirea în Italia, acesta primeau mai puțin – unele din ele și câte 200 de euro pe lună, așa cum bănuita își oprea o parte din bani în calitate de remunerare pentru faptul că le-a găsit de lucru.

Totodată, victimele erau exploatate și prin încălcarea orarului de muncă fără compensarea financiară a timpului suplimentar lucrat, precum și lipsa contractelor de muncă. La fel, atunci când acestea depășeau durata legală de trei luni de ședere în Italia, ele erau amenințate că vor fi denunțate autorităților.

Astfel, după sesizarea autorităților din Italia de către una din victime, acestea au formulat o cerere de asistență juridică către procurorii din țara noastră. Pe acest caz, investigațiile au loc în cadrul echipei comune formate din procurorii moldoveni și autoritățile de drept din Italia.

După reținerea femeii, aceasta a fost plasată în arest la domiciliu. Procurorii au contestat măsura la Curtea de Apel Chișinău, în vederea aplicării arestului preventiv solicitat inițial, astfel încât suspecta să nu-i influențeze pe ceilalți membri ai grupului infracțional, care urmează să fie trași la răspundere.

Foto simbol

img23008438

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!