ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii ENEMO au semnalat mai multe încălcări la alegerile locale generale

14:53 | 06.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 6 nov. /MOLDPRES/. Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO pentru Alegerile Locale din 2023 în Moldova a prezentat astăzi Declarația Preliminară după alegerile locale generale și a  semnalat o serie de încălcări, printre care tentative de cumpărare a voturilor, comunică MOLDPRES.

Potrivit observatorilor ENEMO, “alegerile locale din 5 noiembrie vin într-un moment de răscruce pentru parcursul țării către construirea unei democrații deplin funcționale”.

În timp ce electoratul a avut un spectru larg de alegeri, sunt de-a dreptul îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate și larg răspândite de a influența voința alegătorilor, prin cumpărarea voturilor și alte practici, care sunt în contradicție cu fundamentele unei societăți democratice. Pe termen lung, astfel de practici prejudiciază iremediabil integritatea electorală, erodând astfel democrația. Acestea ar trebui să fie abordate eficient și hotărât de către autoritățile competente, respectând, fără echivoc, principiile statului de drept”, a menționat șeful misiunii, Dritan Taulla.

Nino Rizhamadze, analista electorală și juridică a MIOA ENEMO, a menționat că ENEMO salută adoptarea noului Cod electoral, care a fost îmbunătățit semnificativ. „CEC activează în mod transparent și competent. În pofida numărului semnificativ de sesizări, sarcini procedurale și organizaționale și a deficienței de resurse umane, CEC a gestionat procesul în timp util și eficient, fiind respectat calendarul electoral și termenele legale prevăzute de lege” a adăugat Rizhamadze.

Ales Jakubec, analistul politic al misiunii, a evidențiat faptul că, în general, marea majoritate a candidaților au putut să se înregistreze fără dificultăți și nu au fost raportate îngrijorări semnificative de către interlocutorii ENEMO. „Înregistrarea candidaților partidului “Șansă” a fost anulată în toată țara, în baza unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale, cu două zile înainte de alegeri. ENEMO consideră că decizia de anulare a înregistrării candidaților ar fi trebuit să fie luată de către organele de gestionare a alegerilor și că dreptul la recurs ar fi trebuit să fie asigurat. Intervenția CSE - o structură formată, în mare parte, din membrii executivului - cu privire la dreptul de a participa la alegeri ridică îngrijorări cu privire la imixtiunea executivului în procesul electoral. În timp ce candidații au avut ocazia să facă campanie electorală în mod liber, nu au fost asigurate condiții echitabile în campanie. Terenul de joc a fost denaturat de promisiunile aferente stimulentelor financiare, care au fost larg răspândite și utilizate ca instrumente de campanie. Numeroase acuzații de cumpărare a voturilor pe scară largă, presiune asupra angajaților, utilizarea necorespunzătoare a resurselor administrative sau utilizarea realizărilor municipalităților în campanie, în principal de către cei în aflați în funcții, au marcat campania electorală”, a concluzionat Jakubec.

Și la capitolul reflectarea alegerilor în mass-media, observatorii ENEMO au depistat încălcări. “Peisajul media din Moldova reflectă o interacțiune complexă între influența politică, provocările economice și reglementările în evoluție. Polarizarea dintre facțiunile pro-ruse și pro-occidentale, însoțită de controlul oligarhic, împiedică capacitatea mass-media de a acționa ca o voce independentă și critică. Moldova a fost martora unei creșteri a atacurilor informaționale și a amenințărilor de securitate, în special în timpul procesului electoral, cu Rusia desfășurând campanii de dezinformare prin intermediul unor entități media specifice, într-un război hibrid mai larg. Decizia de suspendare a licențelor pentru șase posturi TV în timpul stării de urgență, aprobată de Comisie pentru Situații Excepționale, a fost determinată de îngrijorările cu privire la încălcări și retorici manipulative, care vizează protejarea spațiului informațional național. Serviciul de Informații și Securitate a acuzat Federația Rusă că influențează alegerile locale din Moldova, implicându-se activ în campanii de dezinformare prin aceste posturi TV, reprezentând astfel o amenințare pentru procesul democratic”, a adăugat observatorul Maja Milikic.

Declarația constatărilor și concluziilor preliminare se bazează pe observațiile ENEMO la nivel național și în toate regiunile, de la 1 octombrie până în ziua alegerilor. Misiunea va emite încă o Declarație a constatărilor și a concluziilor preliminare la o zi după cel de-al doilea tur de scrutin.

img23008882

img23008882

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!