ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va avea o lege pentru protecția secretelor comerciale

14:03 | 08.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova va avea o lege privind protecția secretelor comerciale, armonizată cu legislația Uniunii Europene. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat astăzi raportul la un proiect de lege în acest sens, comunică MOLDPRES.

Proiectul legii speciale comasează atât normele juridice materiale, cât și cele procedurale, oferind o apropiere de instrumentele internaționale în domeniul proprietății intelectuale.

Documentul definește conceptele de bază – secretul comercial, deținător și făptuitor al secretului comercial, mărfuri care contravin normelor – și stabilește limitele de aplicare a cadrului normativ.

De asemenea, sunt reglementate modurile de dobândire, utilizare și divulgare a secretelor comerciale, precum și drepturile deținătorilor de secrete comerciale.

Se mai propune instituirea unor măsuri suplimentare de protecție a secretelor comerciale, dar și proceduri de intervenție în vederea contracarării acțiunilor de utilizare ilegală.

Potrivit proiectului, urmează a fi aplicat termenul de prescripție de 6 ani acțiunilor ce vizează protecția secretelor comerciale. Încălcarea normelor privind protecția secretelor comerciale va atrage răspundere contravențională sau penală.

În prezent, regimul juridic al protecției secretelor comerciale este reglementat de Codul civil.

img23008973

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!