ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un ex ministru leton de interne a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

08:57 | 10.11.2023 Categorie: Externe

Riga, 10 nov. /MOLDPRES/. Tribunalul din Riga a condamnat joi un fost ministru leton de interne, Janis Adamsons, şi pe complicele acestuia Ghennadi Silonov, la opt şi respectiv şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete ruse, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Adamsons a adunat informaţii secrete şi neclasificate în favoarea Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) şi aceasta de o manieră ilegală, sistematică şi ţintită", a declarat judecătorul Erlens Ernstons, după ce a pronunţat decizia.

După ce a ocupat în 1994 şi 1995 postul de ministru de interne al Letoniei, Janis Adamsons, în prezent în vârstă de 67 de ani, a rămas deputat vreme de şase mandate parlamentare, până în 2021, anul când a fost arestat.

El a servit în marina sovietică din 1979 până în 1992 în calitate de ofiţer politic. După revenirea sa în Letonia, el a fost înrolat în marina letonă, recreată de la zero după 50 de ani de ocupaţie sovietică, înainte de a deveni comandantul-adjunct al marinei şi comandantul interimar al unei brigăzi din cadrul poliţiei de frontieră.

Cetăţeanul rus Ghennadi Silonov, fost ofiţer KGB în anii 1980, a adunat informaţiile transmise de Janis Adamsons în cadrul a circa 40 de întrevederi, vreme de patru ani, potrivit site-ului Pietiek.com.

Silonov a fost ofiţer de carieră al KGB până în 1991, dată la care serviciile secrete ale Moscovei au fost declarate în afara legii de Letonia.

"Adamsons nu era interesat de o colaborare cu serviciile secrete ruse pentru bani. Mai degrabă, el era (interesat) din convingere ideologică", a declarat procurorul pentru canalul de televiziune LTV.

Adamsons şi Silonov au pledat "nevinovat" şi intenţionează să înainteze apel, în timp ce Pachetul s-a declarat satisfăcut de sentinţă.

img23009056

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!