ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Vetting a demarat evaluarea unui nou grup de candidați la funcții în CSJ și CSM

11:32 | 16.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Șase candidați la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) și cinci candidați la funcții în cele două colegii ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au primit notificări de la Comisia Vetting în legătură cu inițierea procedurii de evaluare, comunică MOLDPRES.

Potrivit comisiei, notificări au primit candidații la CSJ: Grigore Manoli, Dumitru Mardari, Ruslan Berzoi și Ludmila Bolocan, Vladimir Adam și Diana Ioniță, care vor fi evaluați în temeiul Legii 65/2023. Candidații la funcții în Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor al CSM, Eugeniu Beșelea, Stanislav Grosu, Vitalie Pislariuc, Ana Zabulică și Sofia Aramă vor fi evaluați în baza criteriilor stabilite de Legea 26/2022.

Notificările privind începerea verificărilor includ Declarația de avere și interese personale, cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani, și Declarația privind lista de persoane apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și în serviciul public, combinate într-un singur formular, și Chestionarul de etică. Candidații notificați urmează să completeze și să restituie Comisiei declarațiile în 7 zile, în cazul subiecților Legii 26/2022, și în 10 zile, în cazul subiecților Legii 65/2023. Prin depunerea acestor documente, subiecții declară pe propria răspundere veridicitatea și plenitudinea datelor prezentate și consimt prelucrarea datelor cu caracter personal.

În prezent, Comisia are în proces de evaluare 16 candidați în cele două Colegii ale CSM, 16 candidați la funcția de judecător CSJ și doi judecători CSJ în funcție, dar și cinci candidați la funcția de membru CSM. Până în acest moment, Comisia a audiat și a finalizat evaluarea în privința a 11 subiecți.

img24001123

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!