ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Două expoziții dedicate războiului din Ucraina au fost vernisate la un muzeu din capitală

17:16 | 21.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. În Sala panoramică a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău a avut loc astăzi vernisajul expozițiilor War up clouse / Război în apropiere și Fracture. Ukraine / Fractura. Ucraina, prezentate de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valeria Suruceanu, directorul instituției, a menționat  că prin aceste două expoziții  este marcată o dată dramatică – doi ani de luptă pentru libertate și independență, valori care sunt încălcate de inamic în Ucraina. ”Acest eveniment urmărește scopul de a sensibiliza publicul cu imagini triste din orașele ucrainene distruse de război, precum și de a comemora victimele dezastrului din țara vecină.  În expoziție sunt prezentate tururi virtuale care redau scene de infrastructură, complexe locative și monumente de patrimoniu cultural distruse. Totodată, în expoziție sunt prezentate postere și documente, care au devenit mărturii pentru istorie, precum și unele obiecte - atribute de război, cu scopul de a prezenta realitatea cu care se confruntă țara și să transmită profunzimea sentimentului de patriotism al poporului ucrainean în lupta pentru libertate”, a precizat Valeriei Suruceanu.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Shevchenko, a afirmat că această săptămână este marcată de zilele în care se comemorează  doi ani  de la declanșarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și 10 ani de când s-a început o altă invazie în Crimeea și Donbas.

”Aici avem o expoziție tradițională, dedicată orașului Harkiv, care se află la numai 40 de kilometri de granița cu Rusia și care în fiecare zi este atacat cu bombe și rachete. Deoarece distanța până la hotar este foarte mică, multe dintre aceste rachete nu pot fi interceptate. A doua expoziție este una mai puțin obișnuită – virtuală. Corporația Google a elaborat un site foarte interesant, astfel încât fiecare om, cu ajutorul smartphone-ului său, poate să aibă o profundă privire în ceea ce privește cum se arată războiul în regimul 3D, cu un efect stereo. Acesta ajută oamenii să înțeleagă cât importantă și cât de serioasă este situația în unele orașe ucrainene, de ce  ucrainenii nu vor nici o înțelegere cu invadatorii,  să se înțeleagă de ce ucrainenii sunt împotriva oricăror concesii. Tot ce au făcut invadatorii pe teritoriul nostru este atât de oribil, că nu poate fi iertat. Scopul expoziției este ca cetățenii R. Moldova să vadă și să înțeleagă ce simțim  și cum trăim noi, ucrainenii, zilele acestea”, a  subliniat Marko Shevchenko.

Oficialul ucrainean a înmânat unui grup de  oameni de cultură  diploma Ambasadei  ca recunoștință și apreciere pentru demersul civic și cultural în cadrul Campaniei ”Și eu sunt Ucraina”.

În cadrul evenimentului, soția Ambasadorului, Olesea Shevchenko, a interpretat o piesă despre războiul din Ucraina, scrisă de compozitorul Marian Stârcea pe versurile Radmilei Popovici. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poeme de Radmila Popovici din volumul ei ”Și eu sunt Ucraina”.

Expozițiile vor fi deschise până la 12 martie.

img24001288

img24001288

img24001288

img24001288

img24001288

img24001288

img24001288

img24001288

img24001288

img24001288

img24001288

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!