ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MOLDOVA EUROPEANĂ // Prim-ministrul Dorin Recean: „Toată UE știe de R. Moldova acum nu doar ca despre o țară unde se spălau bani și era controlată de oligarhi, dar ca despre una cu oameni demni și muncitori, cu valori europene”

16:44 | 09.05.2024 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

*Republica Moldova a depus, pe 3 martie 2022, cererea de aderare la Uniunea Europeană

*Republica Moldova a obținut, pe 23 iunie 2022, statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană

*Consiliul European a decis, pe 14 decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova

*Republica Moldova se află în plin proces de  evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, o primă etapă pentru aderarea statului nostru la UE

*Autoritățile își propun ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030

Interviu acordat Agenției Informaționale de Stat „Moldpres” de către Prim-ministrul Dorin Recean.

MOLDPRES: Domnule prim-ministru Dorin Recean, realizăm acest interviu pe data de 9 mai, o zi importantă în calendarul spațiului european. Care este mesajul Dvs. pentru cetățenii R. Moldova în această zi?

Dorin Recean: Ziua Europei este o sărbătoare a unității și a păcii. Este un proiect unic, creat în urma lecțiilor învățate după tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a garanta pacea pe continentul european. Un moment în care liderii europeni au înțeles că doar împreună, doar prin colaborare vor putea construi bunăstare și securitate. R. Moldova a ales pacea, tocmai de aceea am ales aderarea la Uniunea Europeană. 

Avem datoria să construim acasă Moldova Europeană și avem o șansă reală de a deveni parte a familiei europene. Moldova Europeană înseamnă ca părinții și copiii noștri să trăiască în pace, înseamnă un nivel de viață înalt, drumuri, spitale, școli, înseamnă tot ce vedem și admirăm în orașele europene. Să muncim împreună pe calea europeană, care aduce beneficii fiecărui moldovean. 

MOLDPRES: Uniunea Europeană a celebrat, de-a lungul celor 74 de ani de la fondare, așa cum ați spus și Dvs., unitatea și pacea în Europa. Unitatea a resimțit-o și R. Moldova, chiar nefiind membră a UE, inclusiv recent, când statele europene au ajutat cetățenii moldoveni să-și plătească facturile mari, care au explodat din cauza crizei energetice provocate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. De ce Uniunea Europeană ajută R. Moldova?

Dorin Recean: Uniunea Europeană a fost creată anume pe principiul solidarității între țări, doar așa a fost posibilă dezvoltarea lor economică și garanția păcii - pe încredere și unitate.

Uniunea Europeană ajută continuu R. Moldova - peste 65% din produsele moldovenești merg pe piața europeană, mai mult de jumătate din compensațiile în factură au fost acoperite din bani europeni, 75 de milioane de euro au fost alocate doar în 2023 pentru modernizarea a 10 spitale din țară, 1 miliard de euro sunt alocați pentru construcția drumurilor, avem posibilitatea acum să vorbim la telefon în țările europene la tarife ca acasă, ajutor imens pentru dezvoltare agricolă și dezvoltarea afacerilor, 36,5 milioane de euro pentru 18 localități unde au fost renovate școli și a fost creată rețea de apă și canalizare. Acestea sunt doar niște exemple care arată ajutorul imens și beneficiile clare ale apropierii noastre de Uniunea Europeană. 

Avem o relație tot mai puternică cu România, care a fost mereu și în cele mai grele timpuri alături de noi. Ne unesc cu România 6 poduri funcționale, un pod de pontoane construit recent la Leova - Bumbăta și altele 2 reparate de curând. Republica Moldova exportă în România produse în valoare de peste 1.4 miliarde de dolari, peste 35% din toate exporturile. România este principalul investitor și partener comercial al nostru. Cu România construim conexiuni în sectorul energetic și de gaze.

Agresiunea rusă din Ucraina a arătat foarte clar cine ne sunt prieteni și cine nu. Avem o deschidere fără precedent în Occident. Președinta Maia Sandu a deschis ușile celor mai importante cancelarii ale lumii. Noi avem datoria să beneficiem la maximum de această deschidere în folosul oamenilor noștri. Toată Uniunea Europeană știe de R. Moldova acum nu doar ca despre o țară unde se spălau bani și era controlată de oligarhi, dar ca despre o țară cu oameni demni și muncitori, cu valori europene, care au ales drumul spre familia țărilor libere.

MOLDPRES: Este adevărat că R. Moldova beneficiază în prezent de o deschidere fără precedent în Occident, dar ce facem noi, în R. Moldova, pentru a accelera parcursul nostru european?

Dorin Recean: În apropierea noastră de UE, Guvernul construiește Moldova Europeană acasă - vorbim de acțiuni importante, așteptate de oameni zeci de ani. Doar în câțiva ani am construit sau renovat 700 de km de drumuri naționale, regionale și locale și 57 de poduri, 800 km de rețele de apeduct, 100 de km de rețele de canalizare și 12 stații de epurare, am reparat sau construit din nou circa 330 de școli, grădinițe, case de cultură, terenuri sportive și de joacă, am construit aproape 700 de km de rețea de iluminat stradal, am investit peste 2 miliarde de lei în modernizarea spitalelor, investim circa 500 de milioane de lei în universități și colegii, pensia minimă s-a majorat cu peste 120% în ultimii doi ani, iar pensia medie - cu peste 50%, am introdus pentru prima dată alocația lunară de 1 000 de lei pentru fiecare copil până la 2 ani.

Cu siguranță e nevoie de și mai mult, anume pentru că înțelegem cât de important este să ridicăm nivelul de trai și calitatea serviciilor pentru moldovenii din toate raioanele, construim accelerat și cu implicarea tuturor instituțiilor Moldova Europeană.

MOLDPRES: Pacea din Europa este pusă în prezent la încercare, iar unul dintre pericolele definite de Strategia națională de securitate îl reprezintă Federația Rusă. Domnule Dorin Recean, ce acțiuni întreprind autoritățile pentru a asigura securitatea R. Moldova, având în vedere că Federația Rusă a atacat militar, la scară largă, Ucraina, un stat mai puternic ca al nostru, continuă bombardamentele în fiecare zi și a ajuns să-i ocupe o parte importantă din teritoriu?

Dorin Recean: Instituțiile noastre au protejat ordinea din Republica Moldova - avem patrioți în toate instituțiile care știu să-și servească țara și vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca acasă să fie pace. E important ca cetățenii noștri să știe că Rusia nu poate ajunge militar în R. Moldova cât timp eroismul și curajul ucrainenilor țin piept invaziei brutale. Însă provocări vor continua să fie și toată societatea noastră, împreună cu instituțiile statului, avem datoria de a ne păstra democrația, coeziunea națională și dreptul de a ne decide soarta.

Am inclus și regiunea transnistreană în acest efort de a menține liniștea pe Nistru. Ani de zile, sectorul de securitate și apărare a fost ignorat. Acum investim mai mult în armată, deși, în continuare, suntem pe ultimul loc la bugetul alocat dintre toate țările din Europa.

Ați pomenit de Strategia de Securitate care este un document fundamental și unde pentru prima dată spunem, într-un astfel de document, lucrurilor pe nume - Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale. Acțiunile dușmănoase ale Federației Ruse, politicieni loiali Kremlinului, oligarhi și reprezentanți ai lumii criminale au slăbit fără încetare R. Moldova. Astfel, am fost ținuți captivi, departe de lumea liberă și dezvoltată.

Să fie clar – R. Moldova vrea să fie în relații bune cu toate țările. Dar R. Moldova nu se poate înțelege cu cei care ne vor răul, care nu ne respectă alegerea și oamenii. Deciziile pe care le luăm în dezvoltarea țării sunt pentru R. Moldova, în interesul moldovenilor. Să fim parte a UE este în interesul Moldovei, să trăim în pace și să ne ridicăm nivelul de trai este în interesul fiecărui cetățean al Republicii Moldova.

MOLDPRES: Războiul din Ucraina a influențat și relația Chișinău – Tiraspol. Pentru prima dată, autoritățile constituționale controlează, ajutate de ucraineni, întreaga frontieră, iar unii experți vorbesc despre apariția unor premise pentru reintegrarea R. Moldova. Care este planul autorităților în ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean?

Dorin Recean: Cel mai important - am reușit să menținem liniștea și pacea pe ambele maluri ale Nistrului. Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, iar noi vom susține oamenii care locuiesc în stânga Nistrului. Ei beneficiază de toate facilitățile pe care le oferă statul nostru și se folosesc de acestea. Aș menționa libera circulație în statele UE, asigurări medicale, companiile din regiune pot să-și exporte bunurile în țările Uniunii Europene. Companiile de la Tiraspol și din stânga Nistrului vând în UE 80% din exporturi, iar România este principalul partener comercial al regiunii. Sunt beneficii reale de care beneficiază cetățenii noștri de pe malul stâng. 

Este foarte clar că acel format de negocieri de 5+2 nu mai este posibil în noile realități, iar de la începutul agresiunii ruse din Ucraina am trecut la un format de discuții direct cu Tiraspolul și de care este responsabil vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Una dintre cele mai stringente probleme care stă în calea rezolvării acestui diferend este prezența militarilor ruși în regiune. Noi pledăm pentru retragerea imediată a acestora și vom continua să cerem Moscovei să-și respecte angajamentele luate. Unica modalitate de rezolvare a conflictului transnistrean este calea pașnică - doar ea este în interesul moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

MOLDPRES: Despre războiul hibrid purtat de Federația Rusă împotriva R. Moldova vorbesc deschis nu numai autoritățile de la Chișinău, ci și Occidentul. Ce rol le revine liderilor găgăuzi în destabilizarea situației din R. Moldova și cât de pregătită este guvernarea pentru a contracara eventuale amenințări?

Dorin Recean: Din păcate, există voci în R. Moldova care vor să anuleze realitatea, de parcă agresiunea rusească în Ucraina nu există, de parcă atrocitățile pe care le-am văzut cu toții la Irpin, la Bucha nu ar exista, de parcă bombardamentele care se întâmplă lângă noi, în regiunea Odesa, nu ar exista. Aceste voci servesc interesul Federației Ruse, nicidecum interesul R. Moldova. Și este important să facem o precizare - aceste voci nu sunt partide politice, ci parte a unei grupări criminale organizate pe care mizează Rusia pentru a destabiliza R. Moldova și a ne opri din drum.

Aceste voci nu reprezintă găgăuzii sau moldovenii, ei reprezintă doar Federația Rusă. Noi vorbim cu oamenii, cu antreprenorii, cu primarii, cu reprezentanții administrațiilor publice din raioanele Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești pentru a realiza împreună proiecte concrete în beneficiul locuitorilor din regiune. Instituțiile statului vor sancționa tentativele de destabilizare și încălcarea legii și avem așteptarea ca și procurorii și judecătorii să se asigure că nimeni nu e mai presus de lege și toți cei care acționează împotriva Republicii Moldova sunt opriți și pedepsiți

MOLDPRES: R. Moldova a obținut, în iunie 2022, statutul de țară candidată pentru aderare la UE, iar procesul de evaluare a compatibilității legislației naționale cu cea comunitară ar urma să se încheie la finele lunii mai curent. Care sunt domeniile cele mai problematice și unde avem de muncit cel mai mult pentru a ne ridica la standardele Uniunii Europene? 

Dorin Recean: Reformele pe care le facem, legile pe care le elaborăm, tot ce ține de acquis-ul comunitar nu este pentru Bruxelles, dar pentru noi. Aceste schimbări vor aduce îmbunătățiri în calitatea vieții, în serviciile publice, în sistemul medical și educațional, în toate domeniile. Experiența altor țări arată că cel mai mare salt de dezvoltare s-a făcut tocmai în această perioadă de negocieri în care vom avea foarte multe oportunități.

Nu este un secret că cea mai importantă și dificilă reformă pe care o realizăm este cea a justiției. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de UE, dar și cât de capabili vom fi să garantăm supremația legii și combaterea corupției la toate nivelurile.

Întâmpinăm rezistență, dar nu vom ceda și vom merge până la capăt. Dreptate cer toți oamenii cu care mă întâlnesc atunci când merg prin raioane și eu personal voi cere în continuare de la magistrații onești să facă un pas în față și să aibă curajul de a scăpa de corupția din sistemul de justiție. Guvernul nu poate face justiție în locul lor - este responsabilitatea procurorilor și judecătorilor.

MOLDPRES: Domnule prim-ministru, cetățenii R. Moldova sunt invitați să participe, în toamna curentă, la un referendum republican, în cadrul căruia vor trebui să răspundă la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. De ce este important ca cetățenii să participe la acest plebiscit și explicați-ne, vă rugăm, ce consecințe va avea un răspuns pozitiv la această întrebare?

Dorin Recean: Chem toți cetățenii să participe la referendum. Să nu lăsăm pe alții să ne decidă viitorul, ci să ne hotărâm noi soarta. Odată cu introducerea vectorului european în Constituție, toată clasa politică, Parlamentul, instituțiile statului vor fi obligate să-l urmeze. Este decizia suverană a poporului încotro mergem și este posibilitatea noastră să arătăm lumii întregi că suntem europeni.

Îndemn toată lumea, partide, societate civilă, cetățeni de acasă și din diasporă să promoveze și să susțină aderarea la UE și participarea la referendum. Această decizie este mai importantă decât polemicile între partide, este despre țara noastră. Rezultatul referendumului este pentru viitorul R. Moldova. Putem avea opinii diferite despre ce trebuie făcut într-un domeniu sau altul. Este un lucru firesc într-o democrație. Dar deciziile cruciale au nevoie de unitate și de lideri politici responsabili.

Merg în sate, în orașe, în piețe pentru a promova Moldova Europeană și referendumul. Voi continua să fac acest lucru și îi îndemn pe cât mai mulți oameni să se alăture acestui efort de informare.

Domnule prim-ministru Dorin Recean, vă mulțumim pentru interviu!

Interviu realizat de Vitalie HADEI

img24003411

img24003411

img24003411

img24003411

img24003411

img24003411

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!