
Biblioteca Națională oferă publicului online revista ”Magazin bibliologic”
Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova oferă publicului online revista ”Magazin Bibliologic”, nr. 1-2 din anul curent, precum și edițiile precedente, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că revista ”Magazin bibliologic” (MB) este la cel de-al 29-lea an de la prima apariție (apare din 1991) și constituie „portretul de grup al mai multor generații de bibliotecari”.
Potrivit sursei citate, un moment remarcabil din istoria acestei publicații este legat de numele regretatului director Alexe Rău, diriguitor și îngrijitor chiar de la primele apariții editoriale. Respectând și continuând cele investite de nume de referință din biblioteconomia națională pentru succesul revistei, echipa MB se concentrează pe o deplină consacrare, angajându-se în crearea unui brand de calitate, în susținerea comunicării profesionale, inițiind dialoguri și schimb de experiențe inovative, schițând tablouri de valori profesionale și orientând comunitatea bibliotecară spre schimbare.
”Ne dorim să fim o platformă de prezentare a realizărilor și experiențelor, de promovare a imaginii Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, principala bibliotecă din țară, ea fiind de fapt și o expresie a identității naționale, platformă de coeziune și consolidare a activității bibliotecilor din Moldova. În al doilea rând, revista MB încurajează relaționarea și socializarea bibliotecarilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, reflectând unicitatea rețelelor/instituțiilor bibliotecare (publice naționale și teritoriale, din învățământ, specializate, centre de informare etc.) și optând pentru asigurarea unității naționale în domeniu. În al treilea rând, revista se dresează tuturor cititorilor, fiind un spațiu sigur și primitor”, a mai spus Elena Pintilei.
Revista cuprinde rubricile: ”Sub cupola Bibliotecii Naționale”, ”Consolidarea Sistemului Național de Biblioteci”, ”Oameni în profesie. Profesie prin oameni, Istorii de succes”, ”Evenimente”, ”În sfera de preocupări a echipei BM” ș.a.
Printre autorii care au apărut în ultimul număr se află Ludmila Corghenci, directorul Centrului de formare continuă, prezentă cu articolul ”Investiții profesionale pentru dezvoltarea personală de specialitate – arhitect al performanței instituționale”, materialul ”Promovarea cărții și a lecturii: experiențe inteligențe” de Victoria Vasilică, eseul ”Sursele de informare ca temelie de rezistență a bibliotecii”de Vera Osoianu, un interviu intitulat ”Cartea creștină în anul lecturii 2020”, acesta fiind declarat și Anul Bibliei, un interviu cu protoiereul mitrofor Octavian Moșin, realizat de Raisa Plăieșu ș.a.
Ultimul număr al revistei cuprinde 112 pagini. Acesta poate fi citit pe site-ul instituției: bnrm.md.
Ministerul Culturii anunță 81 de titluri de carte selectate pentru finanțare
DRRM a fost premiat la GALEX 2025 pentru una dintre cele mai consistente donații de carte în limba română
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
12 cărți semnate de autori moldoveni vor fi traduse în șapte țări
Festivalul „Acasă de Paște” readuce „Hora satului” într-un format modern în orașul Ialoveni
GALERIE FOTO // Festivalul ,,Acasă de Paște'' în orașul Ialoveni
Parlamentul găzduiește o expoziție de lucrări ale copiilor din Chișinău, Hâncești și Basarabeasca, dedicate Sărbătorilor Pascale
Premiile Naționale GALEX vor fi acordate celor mai buni promotori ai cărții
O delegaţie a CEC din R. Moldova participă în calitate de observatori la alegerile parlamentare din Albania
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
11 mai - Ziua tatălui în România
Negocierile directe propuse de Putin sunt o primă mișcare, dar insuficientă, afirmă Emmanuel Macron
Peste o mie de persoane au celebrat Ziua Europei la standul UN Women Moldova, promovând egalitatea de gen prin inovație, artă și tehnologie
Vladimir Putin propune negocieri directe cu Ucraina
Marta Kos la Bălţi: „Îmi este dragă Moldova, îmi amintește de țara mea – care este și mai mică, dar care, odată ce a aderat la UE, a reușit să prospere”
Ilie Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
USMF „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova, deţinătoarea Marelui Premiu EUROINVENT 2025 la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării de la Iaşi
UE susține propunerea privind o încetare a focului completă și necondiționată în Ucraina
FOTO Comisara UE Marta Kos la Edineţ: „Prin unitate și colaborare construim împreună viitorul Europei”
Kremlinul respinge „presiunile" și „amenințările cu sancțiuni" ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în Ucraina
Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina: Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei