
Compozitorul Eugen Doga a susținut la Viena un concert dedicat lui Eminescu
Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Un concert de autor, în memoria lui Mihai Eminescu, la 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului, a susținut compozitorul Eugen Doga, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn din Viena, Austria, informează MOLDPRES.
La Palatul ”Schönbrunn”, în sala de concerte în stil baroc ”Schlosstheater”, unde de-a lungul vremii au concertat Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și C.W. Gluck, maestrul Eugen Doga și-a prezentat creațiile, scrise pe versurile lui Mihai Eminescu, Veronicăi Micle și lui Grigore Vieru, alături de Orchestra Națională Simfonică a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”, dirijor Dumitru Cârciumaru, soliştii Mariana Bulicanu (soprană), Ana Maria Donose (soprană, Iași), Dumitru Mâțu (tenor) și Vitalie Advahov la acordeon.
Solicitat de MOLDPRES, maestrul Eugen Doga a menționat că la Viena a fost întâmpinat, fiind aplaudat de spectatori în picioare. ”Pentru că eram la Viena, unde a învățat Eminescu și a cunoscut-o pe Veronica Micle și unde a activat Strauss, programul l-am făcut special pentru acest oraș. Toate piesele orchestrale au fost în ritm de vals. Pentru prima oară am cântat și un vals nou – ”Fanfaron”. Orchestra și soliștii au fost minunați”, a mai spus distinsul compozitor.
Concertul a fost organizat de Asociația Mihai ”Eminescu” din Viena și Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasadele României și Republicii Moldova în Austria și Primăria oraşului Viena.
Eugen Doga este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.
Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului”, cu ”Ordinul Republicii”, Ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu Ordinul "Pentru Serviciul Credincios" (România) și "Za zaslughi pered otecestvom" (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.
(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
„Astăzi, la Chișinău, scriem istorie!” – mesajul fostului ministru Nicu Popescu, cu prilejul primului summit oficial Republica Moldova – Uniunea Europeană
Daniel Vodă, despre Summitul Moldova-UE: „Un semnal clar de încredere și investiție în viitorul țării”
Guvernul anunță lansarea expoziției de vagoane în PMAN „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”
Kievul a fost atacat masiv în această noapte. Rusia a lansat peste 500 de drone asupra Ucrainei
Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenței
VIDEO // Elevii care au obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat, premiați într-un eveniment festiv. Maia Sandu: „Ne punem speranțele în voi și promitem că vă vom fi alături în acest drum”
Transport public modern și piață agroalimentară nouă la Ungheni #MoldovaPoate
Două comune din raionul Cahul investesc în sisteme moderne de colectare a deșeurilor
GALERIE FOTO // Calea spre Uniunea Europeană, în obiectivul MOLDPRES
Japonia va continua să susţină domeniul agricol din R. Moldova
BNM și IFC au semnat un Acord de Cooperare în domeniul finanțării durabile
„Sub semnul exilului: deportările din Basarabia” – expoziție-document la Biblioteca Națională a Republicii Moldova
Euro crește, iar dolarul scade ușor
Moment istoric. Liderii europeni sunt așteptați astăzi la Chișinău pentru primul summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Strășeni: „Prin muncă și sprijin european, transformăm satele și orașele Moldovei în localități moderne”