
S-au împlinit 95 de ani de la nașterea Mitropolitului Antonie Plămădeală
Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Scriitorul și teologul Antonie (Leonida) Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, Crișanei și Maramureșului, filosof, om de cultură, istoric și eseist, personalitate enciclopedică, membru de onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe a Moldovei, considerat a fi ”cel mai însemnat autor de literatură religioasă din secolul XX din România”, ar fi împlinit astăzi 95 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut pe 17 noiembrie 1926, în satul Stolniceni, raionul Hâncești, fostul județ Lăpușna. În anii 1937-1944 și-a făcut studiile la Seminarul Teologic din Chișinău, în 1944-1945 – la Seminarul ”Nifon” din București și în 1945 -1948 – la Facultatea de Teologie din București. Licențiat în teologie, Institutul Teologic Universitar din Cluj.
Potrivit Dicționarului Scriitorilor Români din Basarabia 1812-2006, se călugărește, primind numele de Antonie. Fiind profesor școlar, este arestat pentru susținerea Basarabiei și închis în penitenciarul din Jilava. Urmează doctoratul în teologie, dar, suspectat de aceleași idei ”probasarabene”, este exclus și obligat să exercite servicii de muncitor necalificat la diverse întreprinderi (1956-1959). Revenind în slujba clerului, este numit secretar-șef la Institutul Teologic din București, de unde este recomandat pentru studii teologice în Anglia. În 1971, își susține teza de doctorat la ”Heythrop College” din Oxford, cu nota Magna cum laude.
Din 1972 este rector al Institutului Teologic din București, apoi, din 1982 – Mitropolit al Ardealului, Crișanei și Maramureșului. Este prezent cu lecții și comunicări la congrese și simpozioane internaționale în Anglia, Belgia, Cehoslovacia, Cipru, Egipt, Elveția, Finlanda, Franța, Germania și Japonia. Ocupă înalte funcții ierarhice în conducerea Bisericii Ortodoxe Române, este membru al mai multor comisii ale Bisericii Ortodoxe Internaționale, membru al sfântului sinod al Patriarhiei Române. Este membru de onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe a Moldovei.
ÎPS Antonie Plămădeală este autorul romanului ”Trei ceasuri în iad” (1985). A semnat mai multe scrieri teologice, printre care cărțile ”Tradiție și libertate în spiritualitatea ortodoxă”, ”Cuvinte duhovnicești”, ”Tâlcuiri noi la texte vechi, predici la duminicile de peste an”, ”Rugul aprins”, ”Basarabia”, ”Cuvinte la zile mari”, volumele de publicistică ”Gânduri de frumuseți albe”, ”Biserica în mers”, antologie a unor interviuri în două volume ș.a.
A fost distins cu Ordinul ”Sfântul Petru și Pavel”, acordat de Patriarhia Antiohiei, cu Ordinul ”Sfântul Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul ”Crucea Papală”, acordat de Papa Paul al IV-lea, Ordinul ”Sfinții Metodiu și Kiril” al Patriarhiei Bulgare, Ordinul ”Sfântul Serghei de Radonej” al Patriarhiei Moscovei, cu Ordinul ”Martin Luther” al Bisericii Protestante din Germania.
ÎPS Antonie Plămădeală s-a stins din viață la 29 august 2005 la Sibiu. Din anul 2006, Biblioteca publică raională din Hâncești îi poartă numele.
Ministerul Culturii anunță 81 de titluri de carte selectate pentru finanțare
DRRM a fost premiat la GALEX 2025 pentru una dintre cele mai consistente donații de carte în limba română
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
12 cărți semnate de autori moldoveni vor fi traduse în șapte țări
Festivalul „Acasă de Paște” readuce „Hora satului” într-un format modern în orașul Ialoveni
GALERIE FOTO // Festivalul ,,Acasă de Paște'' în orașul Ialoveni
Parlamentul găzduiește o expoziție de lucrări ale copiilor din Chișinău, Hâncești și Basarabeasca, dedicate Sărbătorilor Pascale
Premiile Naționale GALEX vor fi acordate celor mai buni promotori ai cărții
O delegaţie a CEC din R. Moldova participă în calitate de observatori la alegerile parlamentare din Albania
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
11 mai - Ziua tatălui în România
Negocierile directe propuse de Putin sunt o primă mișcare, dar insuficientă, afirmă Emmanuel Macron
Peste o mie de persoane au celebrat Ziua Europei la standul UN Women Moldova, promovând egalitatea de gen prin inovație, artă și tehnologie
Vladimir Putin propune negocieri directe cu Ucraina
Marta Kos la Bălţi: „Îmi este dragă Moldova, îmi amintește de țara mea – care este și mai mică, dar care, odată ce a aderat la UE, a reușit să prospere”
Ilie Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
USMF „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova, deţinătoarea Marelui Premiu EUROINVENT 2025 la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării de la Iaşi
UE susține propunerea privind o încetare a focului completă și necondiționată în Ucraina
FOTO Comisara UE Marta Kos la Edineţ: „Prin unitate și colaborare construim împreună viitorul Europei”
Kremlinul respinge „presiunile" și „amenințările cu sancțiuni" ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în Ucraina
Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina: Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei