
Ion Hadârcă, despre Vladimir Beșleagă: „Un martir al adevărului și un simbol al conștiinței naționale”
Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost „un simbol al conștiinței naționale”, în anii de Renaștere Națională, un luptător pentru adevăr. Astfel și-l amintește poetul, publicistul, academicianul Ion Hadârcă. Într-un interviu oferit Agenției MOLDPRES, Ion Hadârcă a subliniat rolul esențial pe care Beșleagă l-a avut în promovarea limbii române și în lupta pentru identitatea națională.
Scriitorul și publicistul Ion Hadârcă a vorbit despre influența operelor lui Vladimir Beșleagă în cultura și literatura română în special în spațiul dintre Prut și Nistru, descriindu-l ca pe „un adevărat martir al adevărului”. Beșleaga a fost deputat în primul Parlament și a votat pentru Independența Republicii Moldova. În acea perioadă, Ion Hadârcă deținea funcția de prim-vicepreședinte al Legislativului.
„Spiritul și dorința de libertate s-au manifestat în perioada de renaștere națională. A fost ales deputat în primul Parlament și a votat pentru independența Republicii Moldova. Până în această perioadă, Vladimir Beșleagă, în calitate de lider al acestor acțiuni, a prezentat rapoarte și comunicări importante în cadrul adunărilor scriitorilor care luptau împotriva nomenclaturii comuniste pentru adevăr, pentru trecerea la grafia latină, pentru limba română și pentru toate valorile noastre naționale”, a declarant, Ion Hadârcă.
Mesajul central al operei lui Beșleagă, potrivit lui Hadârcă, este ideea „Zborului frânt”, transfigurată în întreaga sa viață și creație - „un efort necontenit de a învinge limitele”.
„Pornind de la ideea „zborului frânt”, întreaga sa viață și creație reflectă efortul necontenit de a învinge limitele, de a urca neobosit spre înălțimi. Simbolul zborului devine astfel expresia unei necontenite aspirații spre purificare, spre adevăr, spre conștiința de sine și creativitate”.
Ion Hadârcă își amintește cu emoții profunde despre vremurile în care a cooperat cu Vladimir Beșeleagă. Tinerele talente erau susținute și apreciate de experimentatul condeier.
„A fost o perioadă când ne afirmam generația noastră. Veneam cu manuscrise la Uniunea Scriitorilor, unde domnul Beșleagă era redactor, consultant literar, susținător al tinerelor talente și făcea parte din generația care a schimbat paradigma prozei noastre, a împrospătat-o”, a spus Hadârcă.
Vladimir Beșeleagă a fost în comitetul de conducere și în grupul de inițiativă pentru constituirea Mișcării de Eliberare Națională, contribuind la formarea Frontului Popular, își amintește Ion Hadârcă. În primul Parlament, Beșleaga a condus fracțiunea Frontului Popular.
„Ne luăm rămas bun de la sufletul unui mare patriot, o mare conștiință, o conștiință de elită, un luptător pentru adevăr și identitate. Vorbim despre un martir al adevărului, care a fost nu doar un profund cunoscător al istoriei naționale, ci și un fervent susținător al acesteia. Cred că timpul îl va așeza în memoria noastră ca pe un adevărat simbol și model – un reper de conștiință națională și un om care a plecat luptând pentru marile adevăruri ale neamului”, a spus Hadârcă.
Scriitorul Vladimir Beșeleaga s-a stins din viață marți, 25 februarie. Maestrul va fi condus pe ultimul drum vineri, 28 februarie. În ziua funeraliilor, în Republica Moldova va fi doliu național.
Citește și: Doliu în literatură. Scriitorul Vladimir Beșleagă s-a stins din viață
Ministerul Culturii anunță 81 de titluri de carte selectate pentru finanțare
DRRM a fost premiat la GALEX 2025 pentru una dintre cele mai consistente donații de carte în limba română
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
12 cărți semnate de autori moldoveni vor fi traduse în șapte țări
Festivalul „Acasă de Paște” readuce „Hora satului” într-un format modern în orașul Ialoveni
GALERIE FOTO // Festivalul ,,Acasă de Paște'' în orașul Ialoveni
Parlamentul găzduiește o expoziție de lucrări ale copiilor din Chișinău, Hâncești și Basarabeasca, dedicate Sărbătorilor Pascale
Premiile Naționale GALEX vor fi acordate celor mai buni promotori ai cărții
O delegaţie a CEC din R. Moldova participă în calitate de observatori la alegerile parlamentare din Albania
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
11 mai - Ziua tatălui în România
Negocierile directe propuse de Putin sunt o primă mișcare, dar insuficientă, afirmă Emmanuel Macron
Peste o mie de persoane au celebrat Ziua Europei la standul UN Women Moldova, promovând egalitatea de gen prin inovație, artă și tehnologie
Vladimir Putin propune negocieri directe cu Ucraina
Marta Kos la Bălţi: „Îmi este dragă Moldova, îmi amintește de țara mea – care este și mai mică, dar care, odată ce a aderat la UE, a reușit să prospere”
Ilie Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
USMF „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova, deţinătoarea Marelui Premiu EUROINVENT 2025 la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării de la Iaşi
UE susține propunerea privind o încetare a focului completă și necondiționată în Ucraina
FOTO Comisara UE Marta Kos la Edineţ: „Prin unitate și colaborare construim împreună viitorul Europei”
Kremlinul respinge „presiunile" și „amenințările cu sancțiuni" ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în Ucraina
Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina: Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei