
Doliu în literatură. Scriitorul Vladimir Beșleagă s-a stins din viață
Scriitorul și fostul deputat Vladimir Beșleagă a decedat astăzi la vârsta de 93 de ani. Informația a fost confirmată pentru MOLDPRES de către responsabilii de la Ministerul Culturii.
„Cu durere în suflet, anunțăm că ne-a părăsit Vladimir Beșleagă...”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Un ultim omagiu marelui scriitor i-a adus președintele Parlamentului, Igor Grosu, care l-a numit pe Vladimir Beșleagă „patriarhul literaturii noastre”.
„Zbor lin, maestre. Cu durere am aflat de moartea scriitorului Vladimir Beșleaga - patriarhul literaturii noastre, un om care, atât în carieră, cât și în viață, a dat dovadă de curaj, generozitate și simplitate. Vă mulțumim pentru lecțiile oferite, pentru că ați fost un model și sursă de inspirație. Sincere condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut și admirat”, a scris Igor Grosu.
Vladimir Beșleagă a fost o figură marcantă în cultura și literatura română, contribuind semnificativ la promovarea valorilor naționale și a limbii române în Basarabia. Plecarea sa reprezintă o pierdere imensă pentru comunitatea literară și pentru întreaga societate.
Scriitorul s-a născut în anul 1931, la Mălăiești, Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, a făcut stagiul doctoral la aceeași instituție. Și-a început activitatea ca publicist, colaborând la revistele „Chipăruș”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”. A fost redactor-șef adjunct la revista „Nistru” (1970-1982), secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir” (1988).
În 1956 a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii „Zbânțuilă”, urmat de cărțile „Vacanța mea” (1959), „La fântâna Leahului” (1963), „Vrei să zbori la Lună?” (1964).
Își câștigă notorietatea cu romanul psihologic „Zbor frânt” (1966). Acesta a mai publicat: „Acasă” (1976), „Isai” (1976), „Ignat și Ana” (1979), „Durere” (1979), „Durere frântă” (1981), „Sânge pe zăpadă” (1985, 1988), „Cumplite vremi” (1990, 2017), „Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (1988, poem tragic scris în 1969-1970).
Scriitorul a semnat lucrări de proză memorialistică, jurnale etc. Manuscrisele mai multor romane ale sale se păstrează în fondurile Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”. De asemenea, acesta este cunoscut și în calitate de eseist și traducător.
Vladimir Beșleagă a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). A fost decorat cu „Ordinul Republicii” (1996, distincție pe care a recuzat-o). În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente.
ICR „Mihai Eminescu” organizează proiecții de film românesc, în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană, în patru orașe din țară
Pe 1 iunie, PNUD şi UE organizează la cetatea Tighina un concert inspirat din muzica filmelor Disney
Festivalul Tradițiilor Românești revine la Chișinău pe 24 și 25 mai
GALERIE FOTO // Inaugurarea expoziției de fotografii documentare Moldpres – Agerpres „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în premieră la Chișinău, cu un concert de Ziua Europei
Premieră la Naționalul „Mihai Eminescu”.„Doggy” - un spectacol despre adolescenți și realitatea dură
„Grădina de sticlă” ajunge pe scenele din Europa
Nicolae Schițco, omagiat la Biblioteca Națională. Publicistul a lansat trei cărți semnificative
GALERIE FOTO // Publicistul Nicolae Schițco la ceas aniversar
Schemele de fraudă cu pretext investițional iau amploare. BNM vine cu recomandări pentru cetățeni
Expoziția „Diversitatea culturală în Republica Moldova”, inaugurată la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu: „De Ziua Familiei, le mulțumim tuturor celor care, prin dragostea lor, țin Moldova unită”
Dorin Recean, în vizită la Hâncești. Premierul va inspecta proiecte de reabilitare a drumurilor și de alimentare cu apă
Şase clustere de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi sprijinite financiar de partenerii de dezvoltare
Ion Basoc a obținut medalia de argint la Campionatul mondial de para judo
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe membrii Platformei EPRA și le-a mulțumit pentru sprijinul acordat în modernizarea sectorului audiovizual
A doua semifinală Eurovision 2025: Țările care vor evolua pe scena din Basel
Moldovenii care au muncit în Irlanda vor beneficia de pensii și alte prestații sociale
Ecologiştii îndeamnă lumea să meargă la Moldexpo, unde se desfăşoară expozițiile ce unesc gustul, inovația și grija pentru mediu
La Bruxelles continuă screening-ul bilateral pe Capitolul 16 - Fiscalitate
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Ne dorim ca în Republica Moldova să avem cât mai multe familii care să trăiască în bunăstare”
R. Moldova se alătură eforturilor globale dedicate Zilei Mondiale de Acțiune pentru Climă, marcată pe 15 mai
VIDEO // Igor Grosu: „Ne dorim cât mai multe familii fericite în Republica Moldova”
Republica Moldova sărbătorește Ziua Familiei. Evenimentul este marcat printr-o serie de activități desfășurate în toată țara
Dolarul scade cu 20 de bani, iar euro crește ușor