ro
Economie
29 Aprilie, 2025 / 08:02
/ 13 Martie, 2025

Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană oferă granturi pentru 75 de companii locale

Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), au alocat 26,3 milioane de lei pentru 75 de companii locale, generând investiții de peste 51,3 milioane de lei. Granturile sunt pentru transformarea digitală, susținerea antreprenoriatului feminin și eficiența energetică a întreprinderilor mici și mijlocii, notează MOLDPRES.

Programul de transformare digitală va sprijini 46 de companii cu 12,3 milioane de lei, iar Programul de susținere a antreprenoriatului feminin va acorda 5,7 milioane de lei pentru 16 companii. De asemenea, 8 companii vor beneficia de 5,8 milioane de lei pentru rețechnologizare.

Totodată, cinci companii își vor dezvolta afacerile prin Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+2”, beneficiind de un suport financiar nerambursabil în valoare totală de 2,4 milioane de lei. Această finanțare va genera investiții în economie de aproape 5 milioane de lei.

Dintre cele 75 de companii care beneficiază de granturi, 65 sunt finanțate de Guvernul Republicii Moldova cu 23 de milioane de lei, iar 10 companii primesc sprijin financiar din partea Uniunii Europene, în valoare totală de 3,3 milioane de lei.

În cadrul evenimentului de lansare a programelor de finanțare, oficialii au subliniat importanța sprijinului pentru antreprenori. Eugen Harabara, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a subliniat angajamentul Guvernului de a sprijini antreprenorii care contribuie la dezvoltarea economică a țării.

„Susținerea Guvernului este un angajament ferm de a sprijini fiecare antreprenor și fiecare afacere care contribuie la dezvoltarea economică a țării, în depășirea obstacolelor. Republica Moldova are nevoie de cât mai mulți antreprenori curajoși, care gândesc pe termen lung și care sunt motivați să contribuie activ la schimbarea în bine a comunității lor, să schimbe lucrurile spre bine, consolidând astfel economia națională. Vă încurajez să dați dovadă de aceeași perseverență și devotament. Fiecare pas pe care îl faceți contribuie la schimbarea pe care ne-o dorim cu toții, iar succesul dumneavoastră este succesul întregii țări”.

Miroslav Bozic, ofițer de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat importanța parteneriatului cu autoritățile moldovenești pentru dezvoltarea economiei.

„Sprijinul pentru antreprenoriat și dezvoltarea durabilă a IMM-urilor este o componentă de bază a parteneriatului nostru cu Republica Moldova. Constatăm cu bucurie creșterea permanentă a numărului de aplicații calitative la programele naționale pentru IMM-uri susținute de UE și creșterea numărului de societăți comerciale care beneficiază de aceste programe. UE va continua să sprijine IMM-urile în calitate de forță motrice majoră pentru o economie mai puternică a Moldovei, care este și un pilon important al Planului de creștere economică pentru Moldova, propus recent de UE” a declarat Miroslav Bozic, ofițer de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Vadim Codreanu, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a evidențiat impactul acestor finanțări asupra mediului antreprenorial:

„Suntem recunoscători pentru sprijinul considerabil oferit de Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Grupul Băncii Mondiale, care contribuie cu un suport financiar consistent la implementarea tuturor programelor gestionate de ODA. În acest context, doresc să subliniez importanța Programului de creștere a competitivității producătorilor locali și integrarea acestora în lanțurile valorice, un program recent lansat, ce oferă oportunități semnificative pentru dezvoltarea afacerilor.Vă încurajez să aplicați la toate programele active, inclusiv la acest program! Fiecare companie va putea accesa până la 2 milioane de lei, prin intermediul acestui program”.

De la începutul anului 2025, ODA a înregistrat 136 de companii care au obținut granturi în valoare totală de 69,3 milioane de lei, sprijin ce va genera investiții în economie de 147,6 milioane de lei.