
Memorandumul privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu, semnat la Chișinău. Vladimir Bolea „Ancorăm R. Moldova în circuitul feroviar al UE”
Memorandumul de înțelegere privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu a fost semnat astăzi la Chișinău. La prima etapă, pe acest segment pe care nu s-a mai circulat de mai bine de 30 de ani va fi posibilă doar circulația mărfurilor, lucru care va permite agenților economici să economisească timp și bani, transmite MOLDPRES.
Documentul a fost semnat de directorul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” și șeful Companiei Naționale de Căi Ferate din România „CFR” S.A., în prezența viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și secretarul de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu.
„Acest Memorandum ține de redeschiderea unei nou circuit și ancorarea Republicii Moldova în circuitul feroviar al Uniunii Europene și al României implicit. Pe acel pod feroviar nu s-a mai circulat din anul 1993 și suntem extrem de interesați de redeschidere acestui segment”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, după semnarea documentului.
La prima etapă, pe segmentul Prut-Fălciu va fi permis doar transport de mărfuri, iar autoritățile speră că ulterior va fi posibilă și reluarea transportului de pasageri, pe măsură ce vor înainta lucrările de reconstrucție a stațiilor și gărilor din regiune.
Vladimir Bolea a menționat că reluarea conexiunii feroviare pe acest segment va aduce multiple beneficii pentru agenții economici din Republica Moldova, care vor putea parcurge un traseu mai scurt pentru transportarea mărfurilor și vor economisi timp și bani.
„În cel mai scurt timp, Guvernul va oferi agenților economici atât din Republica Moldova, cât și celor din UE și din România posibilitatea de a circula pe trei poduri feroviare, la Ungheni, Fălciu și Giurgiulești. Și cel mai important, în toate trei locații vom avea ecartament european, adică ecartamentul european vine în Republica Moldova pe segment destul de lung, ceea ce o să permită activităților economice să se dezvolte foarte puternic”, a conchis Vladimir Bolea.
Controlul vamal va fi unul coordonat, ceea ce înseamnă că vama și poliția de frontieră din partea Republicii Moldova va trece pe segmentul din partea română, lucru care va fluidiza traficul de mărfuri, în beneficiul agenților economici.
Guvernul Republicii Moldova, prin proiectul Bugetul +Plus a acordat resurse financiare pentru CFM, bani care urmează a fi folosiți pentru achiziția de traverse pentru segmentul respectiv de cale ferată.
„În cel mai scurt timp, se va trece la procesul de achiziție a acestor traverse pentru reconstrucția celor aproximativ 4 km de cale ferată pe segmentul din Republica Moldova. Ca rezultat, vom avea și linia ferată largă, și linia ferată cu ecartament european”, a spus Vladimir Bolea.
Secretarul de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu a declarat că semnarea Memorandumului reprezintă un moment important în ceea ce privește dezvoltarea sistemului feroviar dintre România și Republica Moldova.
„Practic, sistemul european feroviar trece Prutul în Europa. Este Europa și dincoace de Prut și este normal ca sistemul cu ecartament european să avanseze în teritoriul Republicii Moldova. Chiar astăzi au început o serie de lucrări care să pregătească deschiderea podului. Vom lucra inclusiv la pod. Nu s-a circulat de zeci de ani pe acest segment. Trebuie pus în siguranță, trebuie pregătit pentru a se da în trafic. Avem mai multe treceri feroviare către Republica Moldova pe care le punem în valoare, le consolidăm și dorim să le utilizăm pentru transportul de marfă. Vizăm un transport masiv de marfă dinspre portul Constanța către Republica Moldova și invers”, a subliniat Irinel Ionel Scrioșteanu
Guvernul Republicii Moldova a alocat prin proiectul Bugetul +Plus suma de 85 de milioane de lei pentru reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu și reparația segmentului de cale ferată Văleni. Reparând aceste două puncte, autoritățile își propun să restabilească transportul de mărfuri pe calea ferată Giurgiulești-Cahul-Chișinău, ceea ce va permite ca 300 de mii de tone de mărfuri să fie transportate pe calea ferată.
Lucrările de reparație a unui drum regional din raionul Leova, în plină desfășurare
În Republica Moldova va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică
Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”
Energocom anunță semnarea unui contract pe trei ani cu OMV Petrom. R. Moldova va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul Neptun Deep
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dotată cu utilaje performante cu sprijinul Cehiei
Aeroportul Internațional Chișinău a avut în aprilie un trend ascendent al traficului
Zeci de companii au primit în luna aprilie granturi oferite de Guvern și Uniunea Europeană
Peste 8,1 miliarde lei vor fi investite în următorii zece ani în modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova
BUGET PLUS // Ziua de 9 mai este termenul-limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului „Curtea Europeană”
9 mai la Chişinău// Maia Sandu: „Moldova îşi celebrează eroii şi comemorează victoria păcii”
LIVE // Prim-ministrul Dorin Recean și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, semnează Acordul pentru Planul de creștere al Republicii Moldova
VIDEO // Șeful delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, mesaj de Ziua Europei: „Celebrăm unitatea, pacea și prosperitatea — valori fundamentale care ne unesc”
GALERIE FOTO // Ziua Europei, în obiectivul MOLDPRES. Sărbătorim libertatea și solidaritatea
LIVE // Miting la Complexul memorial „Eternitate”. Maia Sandu: „Republica Moldova își comemorează eroii și celebrează victoria păcii”
Ploile şi vremea posomorâtă se menţin în ziua de 9 mai
Ziua Victoriei și Ziua Europei, sărbătorite în Republica Moldova printr-o serie de evenimente
Zelenski a discutat la telefon cu Trump
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune