
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
Circa 30 de producători de sâmburoase și pere au învățat despre tehnologia de producere a fructelor pentru exportul pe piața Uniunii Europene. Evenimentul de la Olănești, Ștefan Vodă, a oferit participanților ocazia de a interacționa direct cu experții italieni Massimiliano Landini și Samuele Caroli și de a afla despre protecția integrată a livezilor, selecția soiurilor și tehnologiile moderne de întreținere a plantațiilor, transmite MOLDPRES.
„Compania pe care o reprezint administrează 22 de hectare de păr și 13 hectare de cireș, iar producția este exportată în România. În cadrul seminarului, am aflat despre protecția integrată a culturii părului și am constatat că aplicarea recomandărilor experților contribuie la efectuarea corectă a tăierii pomilor. De asemenea, la Farm-Prod am observat o abordare riguroasă în ceea ce privește utilizarea produselor fitosanitare, astfel încât acestea să se încadreze în limitele admise de reziduuri pentru exportul pe piețele Uniunii Europene”, a declarat Dumitru Mihov, inginer, agronom-șef, Terra Vitis.
„Am aflat că bolile și dăunătorii care afectează livezile din Italia sunt comune și pentru Moldova, și am primit recomandări pentru utilizarea optimă a produselor fitosanitare. Seminarul a evidențiat și potențialul părului ca alternativă pentru diversificarea culturilor”, a punctat Andrei Lozan, fondator GȚ Andrei Lozan.
Republica Moldova are capacitatea de a livra peste 21 de mii de tone de cireșe pe piața Uniunii Europene, oferind o alternativă competitivă la importurile din afara Europei.
„Totodată, țara noastră livrează fructe proaspete pe tot parcursul anului, iar 75% din prune sunt exportate între septembrie și decembrie, exact când oferta din UE este limitată. Pentru a-și consolida prezența pe piață UE, producătorii trebuie să acorde o atenție sporită calității fructelor, alinierii la standardele internaționale, calibrului și adaptării sortimentului la cerințele consumatorilor”, a menționat Iurie Fală, directorul executiv Moldova Fruct.
Asociația Moldova Fruct facilitează comunicarea între producători și contribuie la instruirea continuă a acestora.
„Este şi cazul seminarului respectiv, unde pomicultorii pot adopta cunoștințe și tehnologii moderne care să le crească competitivitatea pe piața europeană”, a rezumat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației și fondatorul Farm-Prod SRL.
Seminarul a fost organizat de Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Farm-Prod SRL.
În premieră, blocurile de locuit pot beneficia de subvenții directe de la stat pentru lucrări de eficiență energetică
SFS atenționează: ordinul de modificare a termenului de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit este fals
Mai mulţi viticultori din raionul Cahul au creat un cluster, ce le-a permis să sporească exporturile spre piaţa europeană
Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă are un nou director de ţară în R. Moldova
Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare
Euro scade ușor, iar dolarul crește cu 13 bani
Discuții la nivel înalt între BNM și Grupul Băncii Mondiale despre stabilitate macroeconomică și integrarea europeană a Republicii Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
GALERIE FOTO // Moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor
LIVE // Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Republicii Moldova