ro
Externe
08 Iulie, 2025 / 23:57
/ Acum 8 ore

Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”

Este puțin probabil că Rusia va începe negocieri complete după încheierea ofensivei de vară, deoarece scopul său final este înfrângerea completă și subordonarea Ucrainei față de toate cerințele ocupanților. Este opinia președintelui ceh Petr Pavel exprimată într-un interviu acordat BBC.

„Personal, nu cred acest lucru, nu am deloc încredere în argumentele rusești. Când ei spun că nu își propun să învingă complet Ucraina, atunci ar trebui să ascultați declarațiile președintelui Putin sau ale lui Serghei Lavrov pentru a înțelege ce vor ei cu adevărat. Dacă vor ca Ucraina să se supună tuturor cerințelor Rusiei, atunci acesta nu este un compromis pe câmpul de luptă. Aceasta este pur și simplu înfrângerea completă a Ucrainei, controlul complet asupra teritoriului său, stabilirea propriilor condiții și subordonarea Ucrainei voinței Moscovei”, a remarcat el.

De asemenea, președintele ceh a explicat că atâta timp cât Rusia vede cel puțin un anumit progres pe câmpul de luptă, nu va simți nevoia de negocieri.

„Ei cred că pot realiza mult mai mult prin acțiuni militare decât prin negocieri. Din acest motiv, președintele Putin își instruiește comandanții să exercite presiune maximă asupra Ucrainei”, a remarcat președintele ceh.

El a subliniat că rușii nu doar își sporesc presiunea pe front, dar pun presiune și asupra populației civile prin atacuri asupra obiectivelor civile și „o pun psihologic într-o poziție în care va cere guvernului lor să oprească războiul cu orice preț”. 

În același timp, președintele ceh a remarcat că Vladimir Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia. „Chiar și oamenii de acolo vor să trăiască decent. Vor să aibă un nivel de trai decent, să învețe, să călătorească și să-și gestioneze afacerile pașnic. Nu cred că majoritatea rușilor sunt mulțumiți că se află în izolare și sub un control strict”, a spus Petr Pavel.  

După o pauză de peste 3 ani, Rusia și Ucraina au purtat discuții la Istanbul pe 16 mai și 2 iunie. În urma discuțiilor, părțile au decis să efectueze o serie de schimburi de prizonieri de război, precum și de cadavre ale soldaților căzuți. Cu toate acestea, aceste discuții nu au avansat spre un armistițiu.