
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Uniunea Europeană a propus Statelor Unite continuarea discuțiilor asupra taxelor vamale 'la nivel de experți', în vederea continuării 'explorării terenului pentru un acord reciproc avantajos', dar a solicitat în același timp Washingtonului să-și 'definească poziția' pentru aceste negocieri, a declarat marți purtătorul de cuvânt pentru comerț al Comisiei Europene, Olof Gill, relatează agenția EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
'Contactul la nivel de experți este în desfășurare și va continua', a spus acest purtător de cuvânt după reuniunea pe care comisarul european pentru comerț Maros Sefcovic a avut-o luni la Washington cu secretarul american pentru comerț Howard Lutnick.
La această întâlnire au fost abordate barierele comerciale tarifare și cele netarifare, iar comisarul european a pus din nou pe masă propunerea Comisiei Europene de reducere la zero a taxelor vamale pentru bunurile industriale în comerțul între UE și SUA, inclusiv autovehiculele, asupra cărora administrația președintelui american Donald Trump a impus luna trecută taxe vamale de 25%.
S-a discutat de asemenea despre excesul de capacitate globală în producția de oțel și aluminiu - produse pentru care SUA au impus de asemenea taxe vamale de 25% -, despre sectorul farmaceutic și cel al producției de semiconductori, a adăugat același purtător de cuvânt.
'UE va continua să abordeze aceste discuții în mod constructiv, cu obiectivul de a identifica zone de interes comun. Este clar că vor fi necesare eforturi comune importante pentru a obține un rezultat satisfăcător în termenul de 90 de zile' în care Comisia Europeană a suspendat taxele vamale de retorsiune, a mai spus purtătorul de cuvânt comunitar.
'Acum este necesar ca SUA să-și definească poziția. Ca în orice negociere, acesta trebuie să fie un drum cu dublu sens în care ambele părți pun ceva pe masă', a concluzionat el.
Statele Unite au impus luna trecută, într-o primă etapă, taxe vamale de 25% asupra importurilor de oțel, aluminiu, vehicule și componente ale industriei auto, indiferent de țara de origine. Față de aceste taxe statele UE au aprobat pe 9 aprilie (prin majoritate calificată, doar Ungaria a votat împotrivă) un set de taxe de retorsiune între 10% și 25% asupra unei serii de produse americane diverse, de la motociclete până la soia sau carnea de pasăre.
În a doua etapă, președintele american Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepția celor deja taxate cu 25% și a unor excepții ce privesc produsele energetice, semiconductorii, etc.), la care pentru zeci de țări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcție de taxarea de către acestea a importurilor din SUA și de excedentul lor comercial în relațiile cu SUA.
Pentru produsele importate din țările UE taxele vamale percepute de SUA au ajuns astfel la 20%. Pentru produsele importate de SUA din China procentul taxelor vamale anunțate de Trump a fost inițial de 34%, la care s-au adăugat taxele de 20% impuse anterior, așadar 54%, ajungând între timp la 145% după ce au fost suplimentate într-o spirală de represalii reciproce.
Dar Trump a declarat pe 9 aprilie că suspendă pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, așadar cele care depășesc nivelul de bază de 10%, cu excepția celor aplicate Chinei, după ce numeroase țări au solicitat negocieri cu Washingtonul.
În urma acestui ultim anunț, pentru a da o șansă negocierilor, Comisia Europeană a decis la rândul ei să suspende pentru 90 de zile taxele vamale convenite tot pe 9 aprilie de statele UE ca represalii față de taxele vamale de 25% impuse luna trecută de SUA pentru importurile de oțel, aluminiu, vehicule și componente ale industriei auto, deși aceste taxe aplicate de SUA au rămas în vigoare, cele suspendate de Trump fiind doar celelalte care depășesc nivelul de bază de 10%, adică în cazul UE taxele vamale suplimentate până la 20%.
Pentru acestea din urmă Comisia Europeană își planificase să anunțe săptămâna aceasta un nou set represalii, care s-ar fi adăugat celor anunțate pe 9 aprilie și care acum sunt suspendate.
Germania // Miniștrii noului guvern al cancelarului Merz, învestiți oficial în funcție
Breaking news
Friedrich Merz a fost ales cancelar al Germaniei din a doua încercare
Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri
Friedrich Merz nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi ales cancelar al Germaniei
Friedrich Merz urmează să fie validat de Bundestag în funcția de cancelar al Germaniei
Breaking news
Cătălin Predoiu a fost desemnat premier interimar al României
România: Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu; premierul interimar - desemnat marți
România: PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
Aliații încearcă să ajungă la un acord pentru furnizarea mai multor sisteme Patriot pentru Ucraina
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat