
Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. În plan intern, săptămâna de după turui doi al alegerilor prezidențiale a fost una puternic influențată de rezultatul final al alegerilor. Diferența-record, nemaiîntâlnită în istoria Moldovei moderne, a pus punct așteptărilor pline de nervozitate și incertitudine. Mai marii cancelariilor lumii au reușit să o felicite pe Maia Sandu cu victoria și să-și manifeste sprijinul pentru țara noastră. Este promițător și faptul că a doua zi învingătorul în scrutinul prezidențial a fost felicitat de Vladimir Putin, președintele Rusiei.
Igor Dodon, la început, în mod firesc, se manifesta destul de nervos și nu-și ascundea intenția de a contesta rezultatele din turul doi. Însă avalanșa de felicitări din partea liderilor țărilor importante i-a schimbat atitudinea și la rece au început să fie făcute alte calcule. Să nu uităm că suntem o republică semiparlamentară sau semiprezidențială, lucru încurcat din cauza frecventelor modificări de Constituție. Și configurația parlamentului influențează decisiv politica țării.
Reluarea activității parlamentare după o pauză considerabilă trebuia să răspundă mai întâi de toate la întrebarea dacă s-a schimbat cumva raportul de forțe după plecarea de la guvernare a Partidului Democrat și după victoria la scor a Maiei Sandu. Însă, derularea evenimentelor în Legislativ a demonstrat că deocamdată PSRM are voturile necesare pentru păstrarea unei majorități confortabile împreună cu parteneri noi. În lipsa voturilor democraților, socialiștii și-au adjudecat majoritatea cu ajutorul platformei Pentru Moldova. Ea este compusă din membrii partidului Șor și din cei plecați de la Pro Moldova. În final, avem o platformă consistentă numeric, dar fragilitatea sau unitatea acestei construcții trebuie să fie probată în timp.
Oricum, viitoarele săptămâni sunt cruciale pentru raportul de forțe din Parlament, care evident nu corespunde cu cel din societate, lucru demonstrat prin rezultatul de o săptămână în urmă. Greu e de presupus că în condițiile unei pandemii fără precedent și în lipsa unui proiect de buget discutat în comisiile parlamentare, se vor găsi partide care vor bloca deciziile așteptate de oameni. Mai degrabă lucrurile vitale vor fi votate cu o majoritate previzibilă, iar raportul de forțe în Parlament se va contura după învestirea noului președinte.
O altă problemă care e pe unul din primele locuri în agenda societății este ascensiunea vertiginoasă a pandemiei, care poate pune în pericol eficiența sistemului medical. Cifrele zilnice de infectări raportate la numărul de teste aduc motive de îngrijorare. Nu e nimic clar în privința vaccinării antigripale, cât și în ce privește acțiunile statului cu privire la perspectivele achiziționării vaccinului anti-Covid-19. Sunt chestiuni care trezesc interesul în fiecare familie din țară și lipsa de comunicare în aceste probleme extrem de sensibile pur și simplu nu poate fi permisă. Este vorba de banii contribuabililor, de sănătatea sau chiar viața oamenilor. Țările vecine, ca și alte state de la care putem lua exemplu, se află într-un proces permanent de comunicare cu societatea și cetățenii lor au un orizont de timp și de speranță legate de apariția vaccinurilor salvatoare. De unde planificăm să procurăm vaccinuri, avem sau nu condiții de transportare și păstrare, care este calendarul procesului de vaccinare? Rămânem în așteptarea veștilor bune de la instituțiile responsabile.
În plan extern, putem constata că în sfârșit tema alegerilor prezidențiale din SUA a părăsit prima pagină, lăsând locul unor probleme regionale. Lumea, în mod rațional, așteaptă ce se va schimba în politica SUA după investirea lui Biden. Cu siguranță sunt previzibile îmbunătățirea relațiilor cu partenerii din UE și NATO, o politică mai pragmatică față de China și o redeschidere a politicii americane către țările lumii. Era evident că politica, parțial izolaționistă, a lui Trump n-a făcut bine nimănui și din această perspectivă cel mai mult au avut de pierdut Statele Unite ale Americii.
În sfârșit, conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia în jurul regiunii Karabahului de Munte pare să fie reînghețat. Dar, evident, cu pierderi serioase pentru Armenia. Societatea armeană este foarte radicalizată și crede că guvernanții au capitulat nejustificat. Însă situația nu este atât de simplă cum pare la prima vedere și aici există doi factori carte au un impact puternic asupra conflictului. Primul factor constă în diferența de pregătire și înzestrare tehnică a celor două armate. De departe este clar că azerii au o superioritate evidentă la toate capitolele din punct de vedere militar. Al doilea factor, este prezența tot mai puternică a Turciei în zonă. Erdogan vrea să recapete influența în zonele care cândva făceau parte din Imperiul Otoman, iar în Caucaz Azerbaidjanul este cel mai firesc aliat din punct de vedere istoric și etnic. Rusia, aflată sub uriașa presiune a sancțiunilor vestice nu-și putea permite o confruntare cu Turcia, țară cu care de vreo 3-4 ani are o cooperare tot mai strânsă. Pentru moment un lucru este limpede. Armistițiul pe departe nu înseamnă soluționarea politică a conflictului armeano-azer. Soluția urmează a fi găsită cu largul concurs al marilor puteri.
China se pare că a găsit un răspuns moderat și rațional față de nemulțumirile SUA. Deocamdată, China este unica mare putere economică care, conform prognozelor instituțiilor internaționale de resort, va înregistra o creștere a PIB-ului în acest an atât de complicat. În plus, China a întreprins un șir de acțiuni energice privind cooperarea economică în plan regional și demonstrează tot mai multă deschidere în politica sa. Aceste abordări, corelate cu venirea lui Joe Biden la Casa Albă, dau lumii speranțe că relațiile dintre acești doi coloși vor intra pe făgașul normalității.
Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”
MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia
Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”
Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea
Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Igor Grosu, la 35 de ani de la constituirea primului Parlament: „Majoritatea deputaților primului Parlament au deschis drumul spre independență și libertate”
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu: „Ne dorim o pace justă în Ucraina”
GALERIE FOTO // Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului cu rachete asupra orașului ucrainean Sumî