
Nu poți înlocui istoria făuririi și evoluției unui stat cu puncte-puncte și abrevieri
Tot mai frecvent auzim o frază care transformată în politică de stat subminează și așa șubreda temelie a Republicii Moldova. «Până la noi nu s-a făcut nimic» - acest laitmotiv a fost prezent în discursul public al liderilor politici de toate culorile și la toate etapele. Ultimul timp, din păcate, acest refren este auzit tot mai frecvent și se transformă dintr-un discurs sporadic într-un demers politic consecvent.
Să luăm, ca exemplu, momentul conferirii pentru Republica Moldova a statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană. În mod realist și de la cea mai înaltă tribună cred că trebuia rostit un cuvânt de mulțumire celor care au participat la mișcarea de eliberare națională, și-au riscat deseori viața, au asaltat Comitetul Central al atotputernicului partid comunist. Apoi, această generație a obținut statutul de limbă de stat pentru limba română și revenirea ei la grafia latină. Milioane de inimi au vibrat de emoții în acele zile istorice. A urmat adoptarea tricolorului în ziua de 27 august 1990, atunci când toată Moldova era la Chișinău pentru a apăra culorile naționale. Proclamarea Suveranității și apoi a documentului epocal - Declarația de Independență au constituit piatra de temelie a noului stat Republica Moldova. Oare a fost chiar atât de greu de a aminti despre acești oameni în ziua când Moldova devenea candidat la aderare?
A urmat un război de independență în care sute de tineri basarabeni și-au pierdut viața. Și despre ei se putea de spus în acea zi un cuvânt de bine.
Dincolo de caracterul criminal al ideologiei comuniste, nu merită să trecem cu vederea și momentul refuzului de a semna planul Kozak care fiind adoptat ne transforma într-o colonie modernă cu armate rusești și dreptul de veto al Tiraspolului și Comratului la orice decizie a Chișinăului. Mai puteam vorbi în asemenea caz de integrare europeană?
După 2009 s-au depus eforturi uriașe pentru a obține statutul de membru asociat. Și aici, dincolo de multe lucruri urâte care au urmat, a existat loc pentru un cuvânt de bine. E limpede, dacă nu eram asociați, nu eram azi nici candidați.
Ne trezim dimineața, ne vedem copiii care merg la școală sau grădiniță, ne ducem la muncă, admirăm natura, plecăm la odihnă, toate pentru faptul că astăzi cineva oprește eternul agresor rus în Ucraina. Ei ne apără și libertatea noastră plătind cu vârf și îndesat tributul de sânge. Mai deveneam noi oare atât de rapid țară-candidat la aderare fără eroismul poporului ucrainean? Poate și ucrainenii meritau un mesaj de mulțumire la momentul aderării?
Aceste argumente puteau fi trecute cu vederea dacă nu exista o problemă politică majoră. Nici un stat din lume nu s-a construit fără memorie colectivă, fără evocarea celor mai strălucite fapte ale înaintașilor. Dacă cineva în Moldova dorește la modul serios să construiască un stat, atunci trebuie să pună temelia unei conștiințe de mândrie, respect și apartenență la opera de edificare a unei colectivități care are și temelie,și eroi, și personaje negative la toate etapele evoluției sale. Așa au procedat francezii, germanii, americanii, românii, toate popoarele care și-au construit un fundament moral puternic, aducând un omagiu pentru toți cei care au contribuit la edificarea statelor lor. Nimănui nu i-a venit în cap să spună că până la ei nu s-a făcut nimic.
Din păcate, în ultimul timp nepăsarea, iar uneori și aroganța unor politicieni mai tineri, este utilizată cu prisosință de forțe ostile idealurilor noastre. Pe rețelele sociale s-au activizat puternic conserve kaghebiste bine cunoscute în anumite medii, care au început furibund să discrediteze toate realizările de la 1988 încoace și în mod special, Parlamentul Independenței. Ei insistă că n-a fost nici o luptă pentru independență, că nu am avut personalități marcante prin inteligența și curajul lor, că totul poate fi pus pe seama hazardului istoriei. Nimic mai neadevărat și nimic mai nociv pentru cauza noastră. Iar unii politicieni tineri, neexperimentați și amețiți de rezultatele, cinstit vorbind, obținute datorită Maiei Sandu, repetă cu o insistență demnă de o întrebuințare mai folositoare, fraza care va intra în istorie ca un sacrilegiu față de generațiile anterioare, o prostie fără margini: «Până la noi nu s-a făcut nimic»???!!!
Mințile treze de la guvernare trebuie să contracareze acest curent ostil de gândire. E nevoie chiar de inclus cele mai luminate minți, inclusiv știința, pentru a face clarificări în tot ce înseamnă evoluția noastră de la 1988 încoace. Pe o temelie atât de șubredă nu construiești o casă, iar nihilismul întunecat și primitiv promovat cu atâta insistență de unii din prostie, de alții conștient, ne va face să pierdem și puținul pe care l-am obținut cu atâta greu.
Maria Prisacari, director ADR Nord: „Cu suportul UE, Regiunea Nord și întreaga țară se va transforma și mai mult în următorii ani”
INTERVIU // Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Ne dorim ca cetățenii de pe acest mal al Prutului să aibă un viitor prosper în Uniunea Europeană”
Justina Grigaraviciene, consilier european de nivel înalt pentru mediu: R. Moldova în Pactul Verde European prevede depășirea provocărilor, valorificarea oportunităților și capacitarea actorilor locali
Ion Ștefanovici, președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale din România: “R. Moldova şi Ucraina vor putea să funcţioneze aşa cum o face toată Europa – pe regiuni”
Experiența României în procesul de aderare la UE. Monica Dinu, consultant pentru fonduri europene: „Primarii să-şi dea mâna și să realizeze proiecte comune”
Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri