
Guvernul a prezentat partenerilor de dezvoltare suportul necesar pentru reforma administrației publice și managementul finanțelor publice
Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. Înainte de cea de-a III-a Conferință ministerială în cadrul Platformei de sprijin al Republicii Moldova, la Guvern a avut loc astăzi ședința grupului de lucru pentru reforma administrației publice și managementul finanțelor publice, prezidată de secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea și co-prezidată de reprezentanții ambasadelor Suediei și Olandei și organizată cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Guvernul a prezentat partenerilor de dezvoltare detalii privind suportul necesar pentru implementarea noii Strategii a reformei administrației publice și a managementului finanțelor publice. De asemenea, participanții au analizat suportul oferit deja pe diferite domenii de către partenerii de dezvoltare și au identificat alte arii importante care urmează a fi acoperite financiar pentru buna implementare a schimbărilor în aceste domenii.
„Reforma administrației publice este una dintre cele mai complicate și cea care necesită mult suport pentru a face schimbările pe care și le propune Guvernul. De aceea, susținerea dvs. este esențială, iar următoarea conferință a Platformei de sprijin al Republicii Moldova poate transforma viziunea Executivului într-o realitate pentru a atinge obiectivul final de creare, la toate nivelurile, a unei administrații publice eficiente, centrate pe cetățean”, a menționat Dumitru Udrea.
Reprezentanții Suediei și Olandei au salutat organizarea ședinței grupului de lucru și au subliniat importanța mobilizării resurselor necesare pentru obținerea unor rezultate concrete, menționând că succesul acestei reforme va determina și realizarea parcursului european al țării noastre.
Grupul de lucru a fost instituit pentru a asigura un dialog eficient dintre Guvern și donatori în reforma administrației publice și managementul finanțelor publice. Decizia de înființare a grupului a fost luată în urma conferinței ministeriale a Platformei de sprijin al Republicii Moldova de la București, din iulie 2022. Aceasta este a doua întâlnire a membrilor, contribuind astfel la schimbul eficient de informații și mobilizarea partenerilor externi în vederea sprijinirii priorităților strategice în domeniul reformei administrației publice în Moldova.
Guvernul pregătește strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023 - 2030. Aceasta va cuprinde 5 domenii de intervenții: managementul funcției publice; entități publice; sistemul de fundamentare, coordonare și implementare a politicilor publice și de planificare strategică; digitalizarea serviciilor publice, simplificare și debirocratizare; administrația publică locală.
De asemenea, componenta pentru administrația publică locală va fi pe larg discutată în Comisia paritară pentru descentralizare, precum și vor fi constituite platformele sectoriale pentru comunicare și consultare a opțiunilor de politică publică în domeniul APL.
A III-a Conferință ministerială în cadrul Platformei de sprijin al Republicii Moldova, o inițiativă a Germaniei, Franței și României, va avea loc pe 21 noiembrie, la Paris. Scopul acesteia este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Moldova. La Paris, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, va prezenta prioritățile de reformare a administrației publice, precum și suportul necesar pentru implementarea acesteia.
Platforma de sprijin pentru Republica Moldova este un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a depăși crizele cu care se confruntă, dar, în același timp, are rolul de a susține implementarea cu succes a reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea rezilienței instituțiilor sale.
Foto: Guvern
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Planul de creștere economică pentru Moldova, discutat de premierul Dorin Recean și directorul general al DG ENEST, Gert Jan Koopman
Premierul Dorin Recean a participat la Forumul de afaceri Benelux - Moldova
Pacea în Europa, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și proiectele moldo-franceze – în centrul discuțiilor Președintei Maia Sandu și Președintelui Emmanuel Macron
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”