ro
Societate
08 Iulie, 2025 / 17:36
/ Acum 8 ore

Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic

Șapte pacienți au necesitat, săptămâna trecută, intervenția echipajelor de ambulanță, după ce au suferit șoc anafilactic cauzat de venin de albine și viespi. Cazurile au fost înregistrate în ultima săptămână, perioadă în care echipele de asistență medicală urgentă au înregistrat aproximativ 14.197 de solicitări, transmite MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), după acordarea primului ajutor, cei șapte pacienți cu șoc anafilactic, alături de 6.022 de adulți și 1.083 de copii, au fost transportați la spitalele din țară.

În aceeași perioadă, ambulanțele au intervenit în cazul următoarelor urgențe medicale: 2.960 de urgențe cardiovasculare, dintre care 50 cu sindrom coronarian acut; 2.015 patologii neurologice, dintre care 203 cu accidente vasculare cerebrale; și 1.431 de boli respiratorii, inclusiv 748 de infecții respiratorii virale acute.

De asemenea, 1.574 de cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 78 de accidente rutiere, în urma cărora au suferit 98 de persoane.

Totodată, ambulanța a fost solicitată pentru 115 persoane cu urgențe generate de agenți fizici, chimici și de mediu: 76 de persoane cu mușcături sau înțepături de animale/insecte, 32 de persoane cu combustii și cinci persoane cu insolații.

Medicii avertizează că șocul anafilactic este o reacție alergică severă, cu evoluție rapidă și potențial letală, care apare ca răspuns la contactul cu un alergen. Printre cei mai frecvenți factori declanșatori se numără: înțepăturile de insecte (albine, viespi), anumite alimente (arahide, fructe de mare, ouă), medicamente (antibiotice, analgezice), precum și substanțele chimice sau de contrast folosite în investigațiile medicale.