
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Șapte pacienți au necesitat, săptămâna trecută, intervenția echipajelor de ambulanță, după ce au suferit șoc anafilactic cauzat de venin de albine și viespi. Cazurile au fost înregistrate în ultima săptămână, perioadă în care echipele de asistență medicală urgentă au înregistrat aproximativ 14.197 de solicitări, transmite MOLDPRES.
Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), după acordarea primului ajutor, cei șapte pacienți cu șoc anafilactic, alături de 6.022 de adulți și 1.083 de copii, au fost transportați la spitalele din țară.
În aceeași perioadă, ambulanțele au intervenit în cazul următoarelor urgențe medicale: 2.960 de urgențe cardiovasculare, dintre care 50 cu sindrom coronarian acut; 2.015 patologii neurologice, dintre care 203 cu accidente vasculare cerebrale; și 1.431 de boli respiratorii, inclusiv 748 de infecții respiratorii virale acute.
De asemenea, 1.574 de cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 78 de accidente rutiere, în urma cărora au suferit 98 de persoane.
Totodată, ambulanța a fost solicitată pentru 115 persoane cu urgențe generate de agenți fizici, chimici și de mediu: 76 de persoane cu mușcături sau înțepături de animale/insecte, 32 de persoane cu combustii și cinci persoane cu insolații.
Medicii avertizează că șocul anafilactic este o reacție alergică severă, cu evoluție rapidă și potențial letală, care apare ca răspuns la contactul cu un alergen. Printre cei mai frecvenți factori declanșatori se numără: înțepăturile de insecte (albine, viespi), anumite alimente (arahide, fructe de mare, ouă), medicamente (antibiotice, analgezice), precum și substanțele chimice sau de contrast folosite în investigațiile medicale.
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Incendiu de vegetație la Comrat. Patru echipe de salvatori implicate în lupta cu flăcările
VIDEO // Percheziții în capitală. Trei bărbați au fost reținuți într-un dosar privind organizarea ilegală a jocurilor de noroc
Priorități în reforma probațiunii: Inspectoratul Național de Probațiune va fi suplinit cu personal în subdiviziunile teritoriale
Recomandările salvatorilor, pe timp de caniculă: alcoolul și cafeaua - excluse, limitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 18:00
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, inaugurat la Rădeni, Strășeni
Comisia de Evaluare a Judecătorilor, vizată în 22 de procese la CSJ
FOTO // Localitatea Carabetovca din raionul Basarabeasca se modernizează prin programul guvernamental „Satul European” #MoldovaPoate
Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, la finalul mandatului actualului Legislativ: „Am reușit să aducem Moldova mai aproape de Europa și să investim în oameni”
Cetățenii moldoveni, care au muncit peste hotarele țării, se pot adresa la CNAS pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale
VIDEO // Daniel Vodă: „Acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor sunt neîntemeiate. Acesta rămâne 100% sub controlul CEC”
Agroenergie pentru viitor. Discuții cu fermierii din Costești despre fotovoltaice și biogaz