
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Peste 1 800 de tineri au absolvit astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Cu această ocazie a fost organizată ceremonia oficială - Gala Absolvenților 2025, care a marcat finalizarea parcursului academic, transmite MOLDPRES.
La eveniment au participat oficiali, dascăli și familiile absolvenților. Un mesaj de felicitare a fost adresat de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a vorbit despre profesia nobilă pe care au ales-o acești tineri.
„Ei sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații și, uneori, chiar vor schimba destine. Am mulțumit absolvenților că au ales să facă studiile universitare acasă. Cu fiecărui tânăr rămas acasă, țara aceasta devine mai bogată - ea capătă cetățeni care să o construiască, să o dezvolte, să o facă, într-o bună zi, europeană”, a declarat Igor Grosu.
Oficialul a subliniat că, în ultimii ani, autoritățile au investit în școli și universități, pentru a oferi tinerilor o ofertă educațională demnă.
„Am făcut cea mai mare investiție în universități din ultimele decenii - 500 de milioane de lei. Alte 1,3 miliarde de lei sunt investite într-o rețea de Școli Model în toată țară. Obiectivul este să ajungem la 90 de astfel de școli, moderne și dotate, astfel încât să creăm condiții bune de învățare și predare peste tot în țară. Vom continua să investim, să modernizăm, să reparăm, să construim. Și aici ne vor ajuta și tinerii noștri pedagogi, care prin eforturile lor, vor lăsa în urmă un sistem educațional mai bun, de care poate nu au reușit să beneficieze pe deplin, dar pe care, cu siguranță, îl vor edifica”, a afirmat Igor Grosu.
La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că viitorii pedagogi au ales una dintre cele mai importante misiuni – de a contribui, prin educație, la formarea viitoarelor generații.
„Să fii profesor nu înseamnă doar să transmiți informații, înseamnă să fii acolo – zi de zi – cu răbdare, cu încredere, cu empatie. Înseamnă să devii vocea care le spune copiilor: tu poți reuși. Școlile și grădinițele din întreaga țară vă așteaptă, iar Ministerul Educației și Cercetării va continua să ofere măsuri concrete de sprijin pentru integrarea voastră profesională. Vă îndemn să vă păstrați vie vocația și să rămâneți conectați la valorile unui sistem educațional modern prin integritate, implicare civică, competență și responsabilitate”, a spus Dan Perciun.
De asemenea, ministrul a enumerat o serie de măsuri de sprijin pentru tinerii specialiști, printre care: indemnizații în valoare de 200.000 de lei pentru absolvenții universităților pedagogice, sprijin financiar de 160.000 lei pentru absolvenții colegiilor pedagogice, compensații pentru chirie și utilități în cazul angajării în mediul rural sau în centre raionale, acces la programe de formare continuă, precum și burse și rețele internaționale de profesioniști.
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Aceasta a fost întemeiată în anul 1940. Universitatea are facultăți de arte plastice, istorie, psihologie, pedagogie, litere și a format, în decursul anilor, personalități marcante în domeniul pedagogiei.
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Incendiu de vegetație la Comrat. Patru echipe de salvatori implicate în lupta cu flăcările
VIDEO // Percheziții în capitală. Trei bărbați au fost reținuți într-un dosar privind organizarea ilegală a jocurilor de noroc
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”