
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” din Chișinău a devenit un exemplu de eficiență energetică în sectorul cultural, după ce a reușit să-și acopere integral consumul de electricitate cu ajutorul unei centrale fotovoltaice proprii și chiar să genereze un surplus semnificativ de energie electrică, informează MOLDPRES.
Pe parcursul anului 2024, sistemul solar instalat pe acoperișul clădirii a produs peste 103 MWh de energie electrică, depășind cu aproximativ 80% necesarul instituției. Excedentul ar putea fi valorificat prin livrarea în rețeaua națională, ceea ce ar genera venituri anuale de aproximativ 60.000 de lei.
Cu cele 220 de panouri fotovoltaice instalate, „Ginta Latină” nu doar își reduce costurile operaționale, ci contribuie și la tranziția ecologică a sectorului cultural. Conducerea instituției explorează deja soluții pentru utilizarea eficientă a surplusului, inclusiv amenajarea unor puncte de încărcare pentru vehicule electrice.Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a salutat inițiativa, afirmând că acest model ar trebui extins și la alte instituții din subordinea ministerului.
„Reducerea consumului din surse convenționale și tranziția către soluții verzi contribuie la o cultură responsabilă – economic și ecologic. Vom continua să sprijinim astfel de inițiative în întreaga rețea instituțională din subordinea Ministerului Culturii” a declarat ministrul.
Performanța centrului vine în contextul unei creșteri rapide a capacităților de producere a energiei regenerabile în Republica Moldova. Dacă în 2024 cota energiei verzi în consumul național era de 16,7%, autoritățile speră ca aceasta să ajungă la 27% până la sfârșitul anului și la 30% până în 2030.
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia