
Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Patriotul român Ilie Ilaşcu a împlinit astăzi 70 de ani. Fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fost senator român în două legislaturi, el s-a remarcat prin susţinerea cauzei reîntregirii neamului românesc de dincolo şi de dincoace de Prut, fiind unul din întemeietorii Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia. Lupta pentru idealul său i-a adus, însă, o condamnare iniţială la moarte, transformată în detenţie politică grea, timp de nouă ani, în închisoarea de la Tiraspol, transmite MOLDPRES.
Ilie Ilaşcu s-a născut la 30 iulie 1952, la Taxobeni, în prezent raionul Făleşti. Este absolvent al Universităţii Agrare de Stat, Facultatea de Economie. A fost economist-şef la Institutul de cercetări ştiinţifice „Dnestr” de la Tiraspol şi ofiţer al Armatei Sovietice.
Este unul din fondatorii Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia (1988-1992), înfiinţată în contextul în care, la acel moment, din cei peste 200 de mii de locuitori ai Tiraspolului, 35 de mii erau de etnie română (moldoveană) – adică circa 17%, şi care nu aveau nicio şcoală, nicio grădiniţă în limba română, toate cele 19 unităţi de învăţământ din Tiraspol fiind cu predare în limba rusă.
A fost preşedinte al Frontului Popular din Moldova – Filiala Tiraspol din anul 1989 până în 1992, an în care organizaţia a fost lichidată de forţele separatiste transnistrene.
În 1992 Ilaşcu a participat la luptele armate de la Nistru, în calitate de comandant al unor trupe cu destinaţie specială ale Ministerului Securităţii Naţionale din Republica Moldova. Ilaşcu şi unitatea sa specială au luptat în spatele frontului şi au adus mari pierderi Armatei a 14 a Federaţiei Ruse şi bandelor de cazaci veniţi să lupte în Transnistria împotriva moldovenilor.
Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov-Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei URSS, fiind acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism.
Procesul de judecată a fost considerat inechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţie şi pe parcursul căruia au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor. Astfel, membrii “grupului Ilaşcu” au fost condamnaţi, în fapt, pentru “delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea teritorială a ţării lor de baştină – Republica Moldova -, succesoarea de drept a Republicii Socialiste Sovietice Moldova, devenită stat independent în anul 1991.
Vicepremierul Mihai Popșoi, în vizită de lucru la Bruxelles. Procesul de integrare europeană și securitatea regională, pe agenda discuțiilor
Începe perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Treviso și Veneția: „Vă mulțumesc că duceți Moldova cu voi, oriunde ați fi”
Președintele Senatului României, Mircea Abrudean, întrevedere cu speakerul Igor Grosu: „Alegerile parlamentare reprezintă un moment-cheie pentru destinul pro-european al românilor de peste Prut”
Mihai Popșoi la reuniunea „Ucraina - Europa de Sud-Est”: „Viitoarea aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE este vitală pentru securitatea și prosperitatea Europei”
Igor Grosu, la hramul satului Boghiceni: „Aici trǎiesc adevǎrați patrioți ai neamului, cetǎțeni cu valori europene”
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării”
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Vicenza și Modena: „Ne ajutați să câștigăm sprijin pentru ca Moldova să devină parte a UE”
Igor Grosu, mesaj de felicitare pentru noul președinte al PNL, Ilie Bolojan: „Noi, cei din Republica Moldova, vă suntem alături”
Ministrul de externe al Belgiei, Maxime Prévot: „Sprijinim ferm aspirațiile europene ale Moldovei, care a făcut pași curajoși pentru a promova reformele”
R. Moldova și România au semnat o Declarație comună pentru consolidarea cooperării în programele europene
Amenzi de peste 460 mii de lei aplicate de Fisc în luna iunie pentru activități ilicite de întreprinzător
Accident grav cu implicarea unui microbuz de rută. Două persoane au decedat la fața locului
Avertismentul lui Mark Rutte pentru țările care fac afaceri cu Rusia: „Sunați-l pe Putin!”
DOC // Sectoarele culturale și creative vor avea acces la finanțare europeană prin programul UE „Europa Creativă”
Admiterea la studii superioare începe pe 21 iulie. Platforma de depunere online a dosarelor a fost îmbunătățită
Mai multe drone şi rachete ruseşti au lovit oraşe ucrainene
Un copil de 1 an și 9 luni, dispărut în Step-Soci, Orhei, a fost găsit decedat în canalizarea gospodăriei
Euro și dolarul se depreciază
Meteorologii prognozează pentru miercuri ploi slabe de scurtă durată
Ministerul Justiției: „Uniunea Avocaților a revizuit decizia prin care avocații erau obligați să nu acorde niciun fel de asistență juridică pe durata grevei”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii
Primul program de instruire pentru cei care vor să lanseze o afacere, lansat la Ministerul Finanțelor
Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele în perioada estivală
Centru de consultanță pentru presă în perioada electorală. Jurnaliștii pot solicita informații gratuit