
Kievul și Washingtonul au semnat un acord de reconstrucție a Ucrainei
Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, transmite AFP și Agerpres.
Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în curs de desfășurare pentru a găsi o soluție la conflict, la trei ani după invazia rusă a Ucrainei.
„Sunt încântat să anunț semnarea astăzi a istoricului acord de parteneriat economic” cu Ucraina, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, într-un mesaj video.
„Împreună cu Statele Unite, creăm acest fond care va atrage investiții mondiale în țara noastră”, și-a exprimat mulțumirea ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, care a mers la Washington pentru a semna documentul.
Acordul cu Washingtonul va finanța „proiecte de extracție a mineralelor, petrolului și gazelor”, a precizat ministrul ucrainean pe Facebook.
Ucraina „păstrează proprietatea și controlul deplin asupra acestor resurse”, inclusiv asupra subsolului, iar „statul ucrainean va fi cel care va determina unde și ce să extragă”, a spus ea.
Președintele american Donald Trump a reiterat miercuri, înainte de semnare, că Statele Unite doresc ceva în schimb 'pentru eforturile noastre' cu Ucraina. „Și noi am spus: pământuri rare. Au pământuri rare foarte bune”, a adăugat el.
Statele Unite au oferit sub fosta administrație Joe Biden ajutoare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei, după ce Rusia a invadat această țară în februarie 2022.
„Am ajuns la un acord care ne garantează banii și ne permite să începem să săpăm și să facem ceea ce avem de făcut”, a continuat președintele american, subliniind că 'este un lucru bun și pentru ei, deoarece va exista o prezență americană' în Ucraina.
Proiectul de acord a fost săptămâni întregi în centrul tensiunilor dintre Kiev și Washington, al cărui sprijin este crucial pentru Ucraina.
O versiune anterioară a acestui text trebuia să fie semnată în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, la sfârșitul lunii februarie, dar altercația fără precedent cu omologul său american, în fața camerelor de filmat, a precipitat plecarea sa și a anulat semnarea acordului.
O nouă versiune, propusă de Washington în martie, a fost considerată extrem de nefavorabilă de către parlamentarii ucraineni și de media.
De-a lungul negocierilor, acest document a putut fi transformat într-o versiune mai acceptabilă pentru Kiev, potrivit oficialilor ucraineni.
„Este într-adevăr un acord internațional frumos, echitabil între guvernele american și ucrainean, privind investițiile comune în dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei”, a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal la televiziunea națională înainte de anunțarea semnării textului.
Documentul modificat nu recunoaște ca o datorie față de Statele Unite zecile de miliarde de dolari de ajutor militar și financiar american.
Șmîhal a dat asigurări că nu este vorba de 'nicio datorie, niciun ajutor' primit înaintea semnării.
Documentul va trebui ratificat de parlamentul Ucrainei după semnare.
Textul nu pare să includă garanții americane de securitate împotriva Rusiei, pe care le-a cerut Ucraina și asupra cărora a insistat Volodimir Zelenski.
Acordul prevede crearea unui „fond de investiții pentru reconstrucția” Ucrainei, care va fi finanțat și gestionat în mod egal de ucraineni și americani.
Rămâne neclară cantitatea de resurse miniere ucrainene, în mare parte neexploatate în prezent, greu de extras sau aflate de facto sub controlul Rusiei, deoarece se găsesc în teritoriile ocupate de forțele ruse sau amenințate de ofensiva acestora.
Pe de altă parte, armata rusă a revendicat miercuri cucerirea unui oraș ucrainean din nordul regiunii Donețk (est), epicentrul luptelor unde trupele Moscovei își continuă avansul lent.
În același timp, Kievul a acuzat Moscova că și-a intensificat atacurile pe front, în ciuda anunțului președintelui rus privind un armistițiu între 8 și 10 mai, scrie AFP.
Guvernul are un nou secretar general adjunct
Președinta Maia Sandu la întâlnire cu moldovenii din Italia și Spania: „Moldova pe care o construim împreună este o țară sigură, dreaptă și europeană”
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
CEC anunță că pentru alegerile locale noi s-au înregistrat 23 de candidați pentru funcția de primar
VIDEO// Speakerul Igor Grosu a anunțat lansarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte: „E de datoria noastră să păstrăm și să conservăm acest patrimoniu național”
Daniel Vodă de Ziua Muncii: „Guvernul își reconfirmă angajamentul de a susține muncitorii prin politici publice, care aduc mai multă echitate și siguranță”
Alegeri prezidențiale în România. Polițiștii vor asigura ordinea publică la secțiile de votare deschise în Republica Moldova
În capitală, troleibuzele și autobuzele circulă conform orarelor zilei de duminică
Trafic sporit la postul Leușeni, pe sensul de ieșire din țară
Kievul și Washingtonul au semnat un acord de reconstrucție a Ucrainei
Din 1 mai, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani vor primi o pensie minimă de 3 300 de lei
21 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE. Cristina Gherasimov: Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova
Speakerul Igor Grosu, de 1 Mai: „Să muncim zi de zi, neobosiți, pentru o Moldovă europeană în pace și în bunăstare”
Ucraina // Doi morţi şi cinci răniţi în urma unui atac cu dronă asupra Odesei
Președinta Maia Sandu, mesaj de Ziua Muncii: „Datorită eforturilor pe care le depuneți, avem speranța unui viitor mai bun – aici, acasă, în Moldova”
Premierul Dorin Recean de Ziua Internaţională a Muncii: „Împreună, pas cu pas, construim o țară care să asigure bunăstare tuturor”
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii
GALERIE FOTO // Publicistul Nicolae Schițco la ceas aniversar
Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Republica Moldova și Marea Britanie vor colabora pentru a combate imigrația ilegală
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 la sută din minimul de existență