
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le răspunde socialiștilor, care au criticat pachetul de sprijin oferit de UE: „Ați văzut grădinițe, drumuri sau spitale reparate din bani donați de Rusia?”
Sprijinul financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană (UE) va fi folosit la dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova. Din acești bani vor fi construite spitale, grădinițe, drumuri, vor fi create locuri de muncă. Asigurările vin din partea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a răspuns criticilor aduse de Partidul Socialiștilor. Într-o declarație publicată pe site-ul oficial, PSRM subliniază că banii alocați de UE reprezintă „un pas spre îndatorarea” țării, comunică MOLDPRES.
Președintele Parlamentului a subliniat că banii europeni vor fi folosiți pentru dezvoltarea Republicii Moldova și i-a responsabilizat pe socialiști de faptul că nu își doresc acest lucru. Totodată, Grosu a ținut să precizeze că toate proiectele realizate în localitățile din țară sunt finanțate din bani europeni.
„Acum, Uniunea Europeană ne oferă cel mai mare sprijin financiar din istoria țării - 1,9 miliarde de euro, dintre care 520 de milioane de euro sunt grant, adică bani gratuiți. Dodon NU vrea să facem drumuri, școli, spitale, nu vrea să deschidem locuri de muncă bine plătite și să avem afaceri locale de succes. Știți de ce? Pentru că el vrea ca Moldova să rămână săracă, nedezvoltată, cu glod și clădiri dărâmate. Pentru că o țară săracă este ușor de controlat de gașca lui și de Kremlin. Dodon nu vrea bani pentru cetățeni, el vrea bani doar pentru buzunarul lui. Oameni buni, ați văzut grădinițe, drumuri sau spitale reparate din bani donați de Rusia? Nu. Proiectele din satele noastre sunt finanțate de UE și statele membre și de alți parteneri occidentali, iar acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber de oricine în raionul său”, a menționat Igor Grosu.
PSRM susține că pachetul de sprijin oferit de UE nu este „un ajutor real” și a cerut organizarea unor dezbateri publice pe acest subiect.
„În loc să ofere oportunități autentice pentru dezvoltare, actuala guvernare acceptă condiții care vor împovăra generațiile viitoare cu datorii uriașe. Suntem convinși că investițiile în Republica Moldova trebuie să fie orientate spre consolidarea suveranității țării, dezvoltarea economiei și a sectorului social, nu spre îndeplinirea unor comenzi externe. (...) Considerăm că orice angajamente financiare majore trebuie asumate doar după consultări cu cetățenii și luând în calcul impactul lor pe termen lung”, se arată în declarația PSRM.
Șeful Legislativului le-a amintit socialiștilor și despre împrumutul de 200 de milioane de euro pe care intenționau să-l ia din Rusia, fiind la guvernare.
„Acel împrumut punea pe umerii statului, adică a oamenilor, să plătească orice credite luate de companii private moldovenești de la băncile rusești. Exista chiar riscul de a transforma pretinsa datorie față de Gazprom, inclusiv cea a regiunii transnistrene, în datorie publică. Acel credit pe care voia să-l ia Dodon avea stipulate penalități care putea să repete al 2-lea furt al miliardului”, a menționat Igor Grosu.
Republica Moldova poate progresa doar alături de Uniunea Europeană, a speciaficat Grosu, aducând drept exemplu nivelul de trai în statele care au aderat la UE. „Așa vrem să trăiască și moldovenii”, a menționat șeful Legislativului.
Parlamentul European a aprobat marți, 11 martie, pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Acesta reprezintă cel mai mare ajutor financiar oferit de UE pentru Republica Moldova.
Asistența UE va consolida rezistenţa Republicii Moldova împotriva atacurilor hibride şi a ingerinţelor Rusiei, care vizează procesele şi instituţiile sale democratice. Pachetul de sprijin include 520 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută. Mecanismul prevede de asemenea o prefinanţare de 18% din sprijinul total, în creştere faţă de procentul de 7% propus iniţial, ceea ce va permite mobilizarea rapidă a resurselor pentru a asigura securitatea energetică, a eficientiza combaterea corupției și a moderniza serviciile publice.
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru noul cancelar al Germaniei: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a construi o Europă pașnică”
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
Șefa statului a felicitat locuitorii din UTA Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez: „Tradițiile comunității găgăuze fac parte din bogăția patrimoniului cultural al țării noastre”
CEC: Alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă la alegerile locale noi din 18 mai
Partidele politice pot opera până pe 8 mai modificări în listele pentru alegerile locale noi
Cum au votat alegătorii din Republica Moldova la scrutinul prezidențial din România
Deputații s-au întrunit luna trecută în cinci ședințe plenare
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat