ro
Societate
23 Septembrie, 2025 / 16:10
/ Acum 2 ore

Fermentarea vinului poate ucide. Recomandările IGSU pentru prevenirea tragediilor

Salvatorii și pompierii desfășoară activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului. Aceștia merg pe la casele oamenilor pentru a informa despre regulile și măsurile de precauție în timpul procesului, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Puşcaşu, a menționat că  specialiștii recomandă ca vasele cu must aflat în fermentație să nu fie păstrate în spații închise și slab ventilate, precum beciuri sau subsoluri. Totodată, este esențială aerisirea constantă a încăperilor și evitarea închiderii ermetice a recipientelor.

„Primele 3–5 zile sunt cele mai periculoase, fiind perioada în care se degajă cea mai mare cantitate de CO₂. În lipsa unei ventilații corespunzătoare, gazul poate atinge concentrații fatale. Pentru a preveni astfel de tragedii, salvatorii recomandă să evitați păstrarea produsului aflat în fermentare în spații închise și neaerisite. Asigurați o ventilație permanentă în încăperile unde are loc fermentarea vinului. Așteptați cel puțin o oră după aerisire înainte de a intra. Puteți intra dimineața, când aerul e mai rece și gazele mai puțin concentrate. Nu închideți ermetic recipientele în care se află vinul în proces de fermentare. Supravegheați permanent procesul și evitați să rămâneți singuri în aceste spații. Nu lăsați minorii fără supraveghere și nu le permiteți accesul în încăperile unde se fermentează vinul”, a spus Liliana Pușcașu.

Ea a adăugat că respectarea acestor reguli simple, dar vitale, poate salva vieți.

Activitățile de informare și prevenire a intoxicațiilor sunt desfășurate în toată țara pe parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor.

Conform IGSU, în anul 2024, în raionul Călărași, satul Sadova, două persoane - soț și soție au decedat după ce s-au intoxicat cu gaze emanate în urma fermentării vinului.