ro
Societate
08 Iulie, 2025 / 00:05
/ Acum 7 ore

Priorități în reforma probațiunii: Inspectoratul Național de Probațiune va fi suplinit cu personal în subdiviziunile teritoriale

Creșterea capacității instituționale a Inspectoratului Național de Probațiune (INP) constituie o prioritate în procesul de reorganizare a instituției, inițiate în contextul noii hărți judiciare. În acest sens, la inițiativa Ministerului Justiției, au fost recent deblocate mai multe funcții publice, anterior blocate prin moratoriu, ceea ce va permite suplinirea cu personal a structurilor teritoriale ale probațiunii, comunică MOLDPRES, cu referire la un comunicat al Ministerului Justiției.

Totodată, se depun eforturi pentru extinderea programelor probaționale, menite să contribuie la reintegrarea socială a persoanelor aflate sub supraveghere.

În cadrul unei vizite la INP, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat necesitatea desfășurării unor instruiri pentru angajații sistemului, în contextul creșterii numărului de cazuri de monitorizare electronică, în special în cazurile de violență în familie. De asemenea, a fost accentuată importanța unei cooperări mai eficiente cu poliția și instanțele de judecată, pentru aplicarea rapidă a hotărârilor judecătorești.

La rândul său, directorul INP, Viorel Sochirca, a prezentat rezultatele activității instituției pentru perioada 2024–2025. Potrivit acestuia, peste 1.300 de persoane au fost implicate în programe educative și cognitiv-comportamentale în 2024, iar în primele cinci luni din 2025 au beneficiat deja de aceste servicii 746 de persoane. Totodată, în 2024, 2.074 de persoane au fost supuse monitorizării electronice, dintre care 1.024 au fost agresori familiali, ceea ce a contribuit la protejarea a 1.554 de victime.

Inspectoratul Național de Probațiune este o autoritate subordonată Ministerului Justiției, responsabilă de aplicarea pedepselor penale care nu presupun detenția, prevenirea recidivei și sprijinirea reintegrării sociale a persoanelor condamnate.