
Ministerul Justiției: Majoritatea acțiunilor prevăzute în Strategia de reformare a justiției pentru 2024 au fost realizate
Ministerul Justiției a organizat ședința Grupului de monitorizare a implementării Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, în cadrul căreia a fost prezentat Raportul de monitorizare pentru anul 2024, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, monitorizarea a vizat toate cele trei direcții strategice ale documentului: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției; accesul la justiție și calitatea actului de justiție; precum și administrarea eficientă și modernă a sistemului judiciar.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că 2024 a fost un an complex, dar esențial pentru apropierea de standardele europene. Potrivit acesteia, eforturile consolidate ale tuturor actorilor din sectorul justiției sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor stabilite până la finalul anului 2025, în corelare cu angajamentele asumate în cadrul Capitolului 23 și Capitolului 24 privind integrarea europeană.
Printre cele mai importante progrese înregistrate în acest an se numără: adoptarea noii legi privind protecția datelor cu caracter personal; aprobarea normelor minime de hrană și igienă în penitenciare, inclusiv pentru persoane cu necesități speciale; introducerea unui regulament nou privind eliberarea din detenție a deținuților grav bolnavi; amenajarea spațiilor de audiere prietenoase pentru minorii victime sau martori ai infracțiunilor; modificări la Codul penal și Codul contravențional privind combaterea exploatării sexuale online a copiilor; extinderea audierilor online; modificarea Codului de procedură civilă în contextul aplicării Convenției de la Haga; lansarea Platformei Integrate a Profesiilor Juridice și introducerea mandatului electronic al avocatului; semnarea Convenției de la Ljubljana-Haga pentru combaterea crimelor internaționale.
Pe plan operațional, au fost instruite grupuri mixte de judecători, procurori, avocați și ofițeri de urmărire penală, iar rețeaua de parajuriști a fost extinsă la 87 de unități.
Totodată, au fost acordate servicii de asistență juridică garantată de stat pentru peste 3.000 de victime din grupuri vulnerabile, iar 878 de agresori familiari au fost supuși monitorizării electronice.
Alte progrese includ identificarea terenurilor pentru construcția noilor sedii ale judecătoriilor din șase raioane, extinderea aplicației e-Dosar la nivel național și reorganizarea Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești.
Potrivit raportului, din totalul activităților planificate pentru anul 2024, 65% au fost realizate integral, 24% — parțial, iar 11% urmează a fi implementate.
Strategia, aprobată de Parlament în 2021 prin Legea nr. 211, constituie cadrul de referință pentru politicile publice în domeniul justiției și reflectă angajamentele Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Deputat din Găgăuzia prins de ANI cu avere nejustificată de peste 660.000 de lei
Un bărbat va ajunge pe banca acuzaților după ce a încercat să treacă ilegal peste frontieră trei turci
Acțiune comună a polițiștilor moldoveni și români la frontiera Leușeni-Albița
Doar jumătate din conducătorii de instanțe judecătorești continuă procesul de evaluare externă
Peste 500 de milioane de lei au fost investiți în ultimii ani în modernizarea universităților din Republica Moldova
Republica Moldova, sub Cod galben de instabilitate atmosferică
200 de grădinițe beneficiază de echipamente moderne, mobilier și materiale didactice, cu suportul Băncii Mondiale
Vicepremierul Vladimir Bolea, la aniversarea CALM: „În ciuda resurselor limitate, administrația locală este fundamentul statului”
Dorin Recean, după reținerea unor angajați ai Serviciului Vamal: „Este important să mergem până la capăt cu pedepsirea corupților”
Ministrul Educației, Dan Perciun: „Săptămâna Educației trebuie să devină un reper anual pentru reflecție și dialog”
O rețea infracțională specializată în migrație ilegală a fost anihilată de oamenii legii
Peste 1.000 de elevi vor participa la „Școala Securității – Împreună reducem riscurile”
UE ar putea bloca accesul a peste 20 de bănci la sistemul SWIFT în noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei
Prim-ministrul Dorin Recean a participat la o conferință despre educație, unde a vorbit despre integrarea tehnologiilor digitale în școală
FOTO // Dorin Recean a participat la o conferință dedicată educației: „Cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru tineri este să le fim alături pe acest drum al căutărilor”
Chișinăuienii sunt așteptați la un festival gastronomic în acest weekend
Igor Grosu: „Așteptăm cu bucurie vizita președintelui României la Chișinău”
Tradițiile românești se împletesc în inima Chișinăului. Festivalul începe în PMAN
Obligații suplimentare de peste 1,4 milioane de lei au fost stabilite de Serviciul Vamal în urma controalelor operate în ultima săptămână
Cel puţin opt persoane au fost rănite la Kiev în urma unui atac combinat cu drone şi rachete al Rusiei
Șeful de la Apărare, Anatolie Nosatîi, a vorbit despre menținerea păcii și provocările hibride la forumul de securitate de la București
USMF „Nicolae Testemițanu” a primit Marele Premiu la „Euroinvent” 2025
Ministerul Justiției: Majoritatea acțiunilor prevăzute în Strategia de reformare a justiției pentru 2024 au fost realizate
Vreme instabilă în acest weekend, cu ploi și descărcări electrice
Parlamentul la 34 de ani de activitate. Peste 1 600 de cetățeni au participat la Ziua Ușilor Deschise