
Peste 50 de copii refugiați din Ucraina și-au sărbătorit ziua de naștere la Chișinău
Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Peste 50 de copii refugiați din Ucraina și-au sărbătorit zilele de naștere în cadrul unui eveniment organizat ieri la Casa Naționalităților din Chișinău. Este vorba de copiii care și-au marcat ziua de naștere după declanșarea războiului din țara vecină, transmite MOLDPRES.
Sărbătoarea a fost organizată de Mișcarea Culturală a Ucrainenilor din Moldova, în parteneriat cu Agenția Relații Interetnice, cu susținerea Comunității Ucrainenilor din Moldova, condusă de Vitalii Mrug. „Am depus mult efort pentru a aduce fericirea în ochii acestor copii. Oaspeții au vârste cuprinse între 2 și 18 ani și sunt veniți din mai multe localități ale țării. Aceștia au primit daruri, s-au distrat alături de părinți și prieteni, au cântat, au dansat, au participat la tombole și diverse concursuri interactive. Ne bucurăm mult că în pofida situației tensionate, am reușit să aducem lacrimi de fericire în ochii părinților și copiilor, care la o vârstă atât de fragedă au cunoscut sentimentul de spaimă și nesiguranță”, a spus președintele Mișcării Culturale a Ucrainenilor din Moldova, Zinaida Gurscaia.
Prezent la eveniment, director general adjunct al Agenției Relații Interetnice Vera Petuhov, a adresat felicitări tuturor omagiaților și le-a dorit o copilărie fericită în siguranță și pace. „Solidaritatea este una dintre cele mai importante calități umane, necesară în conviețuirea diferitelor comunități. Casa Naționalităților și Agenția Relații Interetnice este locul unde se manifestă această calitate. Un astfel de exemplu este felul în care organizațiile etnoculturale ale minorităților etnice s-au implicat și au oferit ajutor refugiaților din Ucraina. Avem nevoie de multe astfel de exemple”, a subliniat Vera Petuhov.
La sărbătoare a participat și Nicolae Rădița, consilier în domeniul drepturilor omului și relațiilor interetnice în Cabinetul Prim-ministrului Republicii Moldova. Acesta a menționat că Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare pentru a sprijini copiii refugiați din Ucraina și va oferi posibilitatea ca aceștia să fie încadrați în instituțiile de învățământ din țara noastră. „Am participat la un eveniment frumos, în care s-a reușit să le oferim copiilor din Ucraina un strop de bucurie, în pofida greutăților prin care trec. Le mulțumesc organizatorilor pentru efortul considerabil din ultimele luni și pentru evenimentul de astăzi. Suntem în continuare solidari cu cetățenii ucraineni. Suntem cu toții cu gândul la pace”, a remarcat Nicolae Rădița.
Cei mai emoționați au fost părinții, care în aceste timpuri zbuciumate au fugit din calea urgiei pentru a-și proteja copiii. Olga Rusnac a venit în țara noastră în luna martie. Femeia, împreună cu fetița sa Ana, și-a găsit refugiul în orașul Rîșcani, iar ulterior a venit cu traiul în localitatea Ivancea din raionul Orhei. „Nu e deloc ușor să-ți începi viața de la zero, să-ți lași în spate patria, casa, familia și apropiații, dar faci acest pas decisiv pentru siguranța copilului tău, pentru a-i oferi un cer pașnic și o copilărie liniștită. Acești copii nu au avut parte de o sărbătoare dedicată zilei de naștere din cauza situației dramatice, însă datorită acestui eveniment bucuria noastră a fost mult mai mare. Astăzi ne-am simțit mai acasă, căci am sărbătorit alături de conaționalii noștri care vorbesc aceeași limbă și sunt mereu cu gândul la același pământ”, a afirmat Olga Rusnac.
Femeia s-a încadrat aici în câmpul muncii, iar fetița ei în vârstă de 16 ani a mers la școală. Ambele spun că au fost uimite de solidaritatea și bunătatea poporului nostru, ceea ce le-a făcut să rămână aici cu traiul. „În Republica Moldova avem sentimentul că suntem mai aproape de casa noastră Ucraina și sperăm să putem reveni pe pământul unde am copilărit. Astăzi ne-am reunit și am fost plăcut surprinși de sărbătoarea organizată. Ne-am simțit deosebiți. Mulțumit pentru cadouri, dulciuri și tradiționalul tort. Suntem recunoscători pentru aceste clipe frumoase și unice, care ne-au permis să retrăim momentul sărbătorii”, a spus Ana Rusnac.
Acesta este al doilea eveniment dedicat copiilor refugiați din Ucraina. Pentru prima dată aceștia au fost reuniți la începutul lunii iunie, cu ocazia Zilei Copilului.
În prezent, peste 75 de mii de cetățeni ai Ucrainei se află pe teritoriul Republicii Moldova, dintre aceștia circa 40 de mii sunt copii.
Un magistrat de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Republica Moldova va adera la Convenția de la Haga
Un bărbat din Nisporeni, reținut pentru distribuirea unui mesaj ce instigă la acțiuni teroriste în adresa unui demnitar de stat
ANSP: Șapte cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 53%
Legislația ce vizează calitatea apei va fi aliniată la cea europeană
Absolvenții de gimnaziu vor avea acces la materiale video și lecții interactive pentru a se pregăti de examenul la matematică
Peste 192 mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate prin intermediul „eRețeta”
Încă un judecător de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea externă
Mită de 3000 de euro pentru un permis de conducere. O femeie din capitală, cercetată pentru trafic de influență
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Ministrul Dorin Junghietu: „Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”