
Sergiu Lazarencu în Parlament: „Obiectivul principal al Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor este creșterea suprafeței împădurite cu 145.000 de hectare în următorii 10 ani”
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a fost chemat joi, 20 martie, la raport în Legislativ, unde a prezentat progresele din cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, transmite MOLDPRES.
Ministrul a anunțat de la tribuna Parlamentului că, în cei doi ani de la lansarea programului, au fost reabilitate și plantate 16.000 de hectare de pădure în toate raioanele țării, cu obiectivul de a ajunge la 22.000 de hectare până la sfârșitul acestui an. Programul își propune ca, până la finalizare, să fie plantați 1 miliard de copaci.
„Guvernul a alocat 416 milioane de lei pentru creșterea gradului de împădurire, aceasta fiind cea mai mare investiție realizată vreodată în sectorul forestier de către stat. Din această sumă, 316 milioane de lei au fost direcționate spre extinderea și reabilitarea pădurilor, iar 100 de milioane de lei pentru achiziția de tehnică modernă, inclusiv excavatoare, tractoare moderne, mulcere, rotovatoare, mașini de plantat copaci, cultivatoare și motocultoare, dar și alte utilaje. Aceste echipamente permit o mai bună prelucrare a solului, sporind eficiența lucrărilor și rata de prindere a puieților”, a spus Lazarencu.
El a precizat că un progres semnificativ a fost înregistrat și la nivel local, unde peste 460 de primării au alocat terenuri pentru extinderea suprafețelor împădurite. În total, 26.670 de hectare au fost alocate pentru plantare, un rezultat remarcabil, având în vedere că, înaintea inițierii programului, timp de cinci ani nu a fost plantat niciun hectar de teren nou.
„Printre raioanele care au alocat cel mai mult teren pentru împădurire se numără Ocnița cu 2.281 hectare, Hîncești - 1.570 hectare, Comrat/UTA - 1.505 hectare, Ungheni - 1.232 hectare și Căușeni - 1.131 hectare. Totodată, cele mai împădurite raioane din țară sunt: Strășeni, Călărași, Hîncești, Nisporeni, Ungheni, cu o rată de împădurire între 20% și 35%. O rată de împădurire mai mică de 7% se înregistrează în raioanele Drochia, Florești, Taraclia, Găgăuzia, Sîngerei, Basarabeasca, Rîșcani și Ștefan Vodă”, a adăugat ministrul.
Șeful de la mediu a mulțumit autorităților publice locale pentru implicarea activă în Programul de împădurire și, totodată, a venit cu îndemnul ca și celelalte primării să aloce teren în următoarea perioadă.
„Pentru a realiza întregul Program de împădurire este nevoie nu doar de terenuri și multă muncă, dar și de resurse financiare semnificative. Astfel, anul trecut, a fost elaborat proiectul „Programul de dezvoltare a Pădurilor din Moldova”, în valoare de 435 milioane de euro, de către specialiștii Ministerului Mediului în colaborare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) și Agenția Moldsilva. Prin implementarea acestui proiect a fost posibilă obținerea finanțării în valoare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. Valorificarea acestor resurse financiare va începe din 2026, după ce va fi creată unitatea de implementare, care va fi responsabilă de realizarea proiectului. Obiectivul principal al Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor este creșterea suprafeței împădurite cu 145.000 de hectare în următorii 10 ani. Aceste eforturi sunt fundamentale pentru protecția solurilor, creșterea cantității de precipitații, sporirea rezilienței la schimbările climatice și, implicit, îmbunătățirea sănătății populației”, a conchis Lazarencu.
După raport, șeful de la mediu a răspuns la întrebările opoziției parlamentare.
Cetățenii pot participa pe 9 mai la discuții cu miniștri și diverse activități organizate în PMAN cu ocazia Zilei Europei
Republica Moldova a primit un nou pachet de asistență din partea SUA pentru modernizarea BPDS „Fulger”
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor de 30 de mii de lei
Peste șapte mii de persoane au fost plasate în câmpul muncii de la începutul anului 2025
Activitatea punctelor de trecere a frontierei moldo-române va fi sistată în această noapte, între orele 01:30 – 03:00
Vremea se menține posomorâtă joi, cu ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius
Republica Moldova va implementa sistemul e-Dosar, care va permite gestionarea electronică a cauzelor penale și contravenționale
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi