
Colegiul din Svetlâi, UTA Gagauz-Yeri, este modernizat în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”
Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/. Peste 1,63 milioane de euro au fost investiți în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” pentru modernizarea Colegiului Tehnic Agricol din Svetlâi (UTA Gagauz-Yeri), transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).
La prima etapă de implementare a proiectului investițional au fost finalizate lucrările de asamblare și montare a mobilierului într-un cămin al instituției. „În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, căminul în care vor locui o sută de elevi și profesori ai colegiului, este dotat cu mobilă, mașini de spălat haine, frigidere, aragaze, hote, uscătoare pentru haine și toate uneltele și consumabilele necesare pentru întreținerea curățeniei. Elevii și profesorii colegiului vor putea beneficia de condiții de trai conforme standardelor europene și vor evita să facă naveta zilnică în localități situate la 20 – 25 de km. Costul total al bunurilor procurate este de circa 110 mii de euro”, indică MADRM.
De asemenea, cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei”, la Colegiul din Svetlâi urmează a fi construită o stațiune de procesare a producției horticole și de mentenanță a utilajelor agricole, în incinta căreia vor fi create „Laboratorul de sortare și ambalare a produselor horticole” și „Laboratorul de reparație și mentenanță a utilajului agricol”. „Laboratoarele vor fi dotate cu utilaje, echipamente și accesorii pentru a asigura buna desfășurare a procesului educațional. Este prevăzută înființarea unui lot didactico-demonstrativ de livadă, cu suprafața de trei hectare, achiziționarea de mașini și utilaj horticol pentru prelucrarea și îngrijirea livezii, a unei stații meteo și construcția unui hangar pentru păstrarea tehnicii agricole. Proiectul investițional presupune și plantarea unei fâșii forestiere de protecție ce va combate eroziunea solului și va servi drept poligon didactic”, conform sursei citate.
Conceptul Laboratorului pentru lucrări practice este finalizat, urmând să fie organizate licitațiile de achiziție a bunurilor și serviciilor de construcție, astfel încât proiectul investițional să fie finalizat către sfârșitul anului 2022.
La Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi își fac studiile 500 de elevi, viitori specialiști în agronomie, mecanica agricolă, electrificarea agriculturii și alte domenii.
În cadrul proiectului ”Livada Moldovei” sunt în desfășurare proiecte investiționale la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Agrară de Stat.
Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia sunt investite în reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale și de cercetare cu profil horticol circa 12 milioane de euro.
foto: MADRM
Vinul din Moldova, promovat la Tokyo: peste 60 de distribuitori interesați să descopere vinurile moldovenești
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Pe 6 mai, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor sărbători Hederlez, organizat de Agenția Relații Interetnice şi administraţia din Ceadâr-Lunga
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”