ro
Aderare la UE
09 Mai, 2025 / 08:49
/ 19 Februarie, 2025

Libera circulație a bunurilor, screening bilateral la Bruxelles. Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: Implementarea politicilor din acest capitol va asigura comercializarea fără bariere între statele UE

Reprezentanții Guvernului Republicii Moldova discută la Bruxelles despre libera circulație a bunurilor. Acțiunea are loc în cadrul screening-ului bilateral Republica Moldova - Uniunea Europeană. Delegația țării noastre este condusă de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Înaintea screening-ului, reprezentanții autorităților de la Chișinău au explicat într-o postare video, pe rețele de socializare, importanța acestui proces pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

La aceeași masă cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova se află experții europeni care analizează Capitolul I „Libera circulație a bunurilor” din Clusterul 2 „Piața internă” al Planului Național de Acțiuni privind realizarea criteriilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

„Implementarea politicilor din acest capitol va asigura comercializarea fără bariere a bunurilor între statele membre, va aduce o diversitate mai mare de produse pentru cetățeni, precum și standarde de siguranță și calitate mai înalte. De asemenea, acest lucru va deschide noi oportunități pentru producători și consumatori, va atrage investitori și va contribui la recunoașterea calității produselor moldovenești în întreaga Uniune Europeană”, a declarat Cristina Gherasimov.

Secretarul de stat al Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cristina Ceban, a subliniat că adoptarea normelor europene în acest domeniu va sprijini dezvoltarea mediului de afaceri local și va facilita accesul producătorilor moldoveni pe piața UE.

„Implementarea politicilor din acest capitol va asigura comercializarea fără bariere a bunurilor cu statele membre, mai mare diversitate de produse pentru cetățenii noștri, standarde de siguranță și de calitate mai înalte pentru noi toți aici, acasă, noi oportunități pentru producători și consumatori, condiții mai atractive pentru investitori, recunoașterea calității produselor moldovenești în întreaga Uniune Europea”, a declarat Cristina Ceban.

Un alt aspect esențial este menționat de consilierul viceprim-ministrei pentru Integrare Europeană, Daniel Bodiștean - acest proces va sprijini și consolida poziția economică a Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene.

„Pe lângă aspectele economice, adoptarea normelor europene la acest capitol va încuraja dezvoltarea mediului de afacere local, va facilita accesul producătorilor noștri pe piața UE și va stimula dezvoltarea industrială, ceea ce înseamnă noi locuri de muncă mai bine plătite”, a explicat consilierul de la BIE.

În decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republica Moldova la UE. Sesiunile de screening bilateral se desfășoară în conformitate cu prevederile Cadrului de negociere cu Republica Moldova, aprobat de Conferința Interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană.