ro
Aderare la UE
09 Mai, 2025 / 09:07
/ 19 Februarie, 2025

Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit asupra unui nou plan de sprijin pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro

Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit asupra unui nou plan de sprijin pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Noul mecanism este destinat pentru a accelera reformele socio-economice în țara noastră, a consolida reziliența și a avansa în procesul de integrare în UE, transmite MOLDPRES.

„Facilitatea de Creștere pentru Moldova are scopul de a sprijini țara în fața provocărilor semnificative, în special pentru a atenua impactul profund al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității, economiei și condițiilor de trai ale cetățenilor moldoveni, precum și pentru a consolida reziliența țării împotriva atacurilor hibride și a interferențelor străine, care vizează procesele și instituțiile democratice”, este specificat într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Negociatorii au convenit alocarea a 520 de milioane de euro sub formă de granturi – o creștere de 100 de milioane de euro față de propunerile inițiale – alături de 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă. Această ajustare asigură că Moldova poate implementa reforme fără a acumula datorii nesustenabile.

Totodată, mecanismul prevede o prefinanțare de 18% din totalul sprijinului, comparativ cu 7% cât era propus inițial. Acest lucru va permite o mobilizare rapidă a resurselor pentru a aborda securitatea energetică, infrastructura anti-corupție și modernizarea serviciilor publice.

O rată de 20% din fondurile de grant vor fi dedicate consolidării instituțiilor din Republica Moldova prin sisteme de guvernanță digitală, instruirea funcționarilor publici și reforme judiciare, acestea fiind condiții prealabile pentru gestionarea eficientă a fondurilor UE.

Pentru a asigura o supraveghere parlamentară completă, acordul stabilește un dialog între Parlamentul European și Comisia Europeană pentru a revizui progresul implementării în mod regulat.

De asemenea, s-a convenit ca vor fi disponibile contribuții suplimentare voluntare sub formă de venituri externe atribuite din partea altor donatori, cum ar fi organizațiile internaționale de finanțare, pentru a sprijini financiar suplimentar Moldova.