
Rutele comerciale durabile și digitale, discutate de oficiali UE la Chișinău, în cadrul Comitetului Tehnic pentru Transport Naval și Multimodal
Republica Moldova a găzduit astăzi cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Tehnic pentru Transport Naval și Multimodal al Comunității Transporturilor, cu genericul „Consolidarea rutelor comerciale durabile și digitale și a conceptelor logistice”, transmite MOLDPRES.
La eveniment au participat reprezentanți ai Secretariatului Permanent al Comunității Transporturilor și ai Comisiei Europene, inclusiv ai Organizației Europene a Porturilor Maritime, Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, Organizației Maritime Internaționale, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care au un rol important în sprijinirea inițiativelor de dezvoltare a transportului naval și multimodal.
Discuțiile au fost concentrate pe implementarea Planului de Acțiuni de Nouă Generație, axat pe modernizarea coridoarelor de transport prin soluții logistice digitale și durabile. Reprezentanții instituțiilor internaționale au adus în prim-plan contribuțiile lor la dezvoltarea transportului naval și logisticii multimodale. Prezentările au evidențiat rolul porturilor europene, sprijinul acordat regiunii Balcanilor și Mării Negre, precum și inițiativele IMO pentru creșterea comerțului durabil și digital. Totodată, a fost prezentată și asistența tehnică pe care Comunitatea Transporturilor o va oferi Republicii Moldova pentru a implementa proiecte inovative în sectorul transporturilor.
În deschiderea reuniunii, viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a subliniat importanța integrării Republicii Moldova în rețelele europene și internaționale de transport și beneficiile economice pentru cetățeni prin crearea unor rute comerciale durabile și eficiente.
„Din 2021 am inițiat un amplu proces de dezvoltare care vizează toate tipurile de transport – rutier, feroviar și naval. Obiectivul nostru principal este interconectarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană prin aceste trei segmente de transport. Analiza ultimilor 33 de ani ne arată că doar printr-o interconectare solidă cu rețelele europene vom putea transforma și dezvolta transportul în Republica Moldova. Avem planuri concrete de modernizare a căilor ferate și de dezvoltare a Portului de Stat Giurgiulești. Ne concentrăm intens pe construirea de hub-uri care să asigure legături eficiente între transportul naval și cel feroviar, iar aceste inițiative sunt esențiale pentru economia noastră. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are programe bine gândite, analizate împreună cu colegii din Uniunea Europeană, și avem nevoie în continuare de suportul și expertiza celor care au trecut prin procese similare de transformare”, a declarat Vladimir Bolea.
În același timp, secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, a accentuat că, deși Republica Moldova nu are ieșire directă la mare, aceasta are un potențial considerabil în domeniul transportului naval, care trebuie valorificat la maximum.
„Republica Moldova este în plin proces de integrare în rețeaua TEN-T, ceea ce ne oferă oportunități unice pentru dezvoltarea transportului naval și multimodal. Ne propunem să devenim un nod important pe coridorul de transport Nord-Sud, facilitând legăturile între Europa, Balcani și regiunea Mării Negre. Prin colaborarea cu Uniunea Europeană și cu partenerii internaționali, vrem să accelerăm implementarea proiectelor de infrastructură care vor asigura o conectivitate mai bună a Republicii Moldova cu piețele internaționale”, susține Mircea Păscăluță.
Concluziile reuniunii au subliniat importanța consolidării cooperării internaționale pentru dezvoltarea unor rute comerciale eficiente și durabile, care să contribuie la integrarea Republicii Moldova în rețelele comerciale europene și internaționale. Totodată, s-a accentuat necesitatea accelerării implementării proiectelor strategice care să modernizeze infrastructura națională de transport naval și să sprijine digitalizarea acestui sector.
Proceduri mai clare pentru a asigura libera circulație a mărfurilor comercializate în Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov, întrevedere cu Daiga Mieriņa: „Letonia este un exemplu de succes al transformării țării prin integrare europeană”
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov și ambasadorul UE, Janis Mazeiks, au discutat cu tinerii: „Integrarea europeană este mai mult despre oameni”
Integrarea politicilor europene de protecție a biodiversității. Experți din R. Moldova, Ucraina și Grecia au prezentat primele rezultate
O misiune de experţi a proiectului EU4Green RECOVERY East sprijină R. Moldova în procesul de aliniere la legislația europeană de mediu
Agenda europeană a Republicii Moldova, discutată la Bruxelles de Cristina Gherasimov și Marta Kos
Comisara europeană Marta Kos descoperă cultura Moldovei la Bruxelles
Progresele Republicii Moldova în parcursul său european au fost discutate cu deputați din Parlamentul European
Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, va vizita din nou Republica Moldova: „Vom sărbători împreună Ziua Europei”
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților