ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La AŞM a fost comemorat folcloristul Sergiu Moraru, la 70 de ani de la naștere

17:41 | 18.10.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat astăzi o conferinţă ştiinţifică consacrată comemorării a 70 de ani de la naşterea folcloristului Sergiu Moraru, doctor în filologie, laureat al Premiului „Simion Florea Marian” al Academiei Române, informează MOLDPRES.

Scriitorul şi cercetătorul Iulian Filip, moderatorul manifestării, a menţionat că Sergiu Moraru a adus o contribuţie remarcabilă la valorificarea folclorului nostru, efectuînd cercetări pe teren în Moldova, Bucovina, Maramureş şi în satele de la Est de rîul Bug, care s-au soldat cu scrierea a peste 200 de lucrări ştiinţifice. 

Doctorul în filologie Victor Cirimpei a subliniat că, în paralel cu munca de investigaţie pe teren, în toţi aceşti ani principalele domenii de cercetare pentru Sergiu Moraru au fost: folclorul în raport cu istoria, filozofia rudimentară în folclor, poetica liricii populare, valorificarea moştenirii folclorice şi folcloristice a românilor.

Potrivit sursei citate, Sergiu Moraru şi-a adus aportul şi la pregătirea tinerilor folclorişti, care l-au însoţit în cercetările pe teren, transmiţîndu-le experienţa sa de culegător şi cercetător de folclor.

Visul lui Sergiu Moraru, a accentuat în continuare cercetătorul Tudor Colac, a fost, aşa după cum observa pe bună dreptate cunoscutul etnolog român Iordan Datcu, de a-şi îndeplini numeroasele proiecte şi de a încadra folclorul moldovenesc în contextul folclorului românesc. „În satul Pepeni, raionul Sîngerei, el a cules o nouă variantă a baladei „Mioriţa”, care astăzi este interpretată de cîntăreaţa Mioara Velicu din România”, a precizat Tudor Colac.

Folcloristul Sergiu Moraru s-a născut la 10 octombrie 1946 în satul Obreja Veche, raionul Făleşti. În 1969, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, după care urmează doctorantura la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova. Din 1973 a fost colaborator ştiinţific la Institutul de Limbă şi Literatură al AŞM. Tratează probleme de poetică, tipologie şi evaluare a folclorului.

A scris monografiile „Poezia liricii populare moldoveneşti” (1978) şi „Lumea ghicitorilor” (1981). A alcătuit două volume din creaţia populară moldovenească: „Strigături: amintiri şi scrisori versificate” şi „Ghicitori”. A participat la elaborarea volumelor colective „Estetica folclorului moldovenesc” (1974), „Relaţiile folclorice moldo-ruso-ucrainene” (1981) etc., la întocmirea unor colecţii de texte „Folclor din Bugeac”  (1982) ş.a. A fost distins cu Premiul Ministerului Culturii „Dacia” şi cu premiul „Simion Florea Marian” al Academiei Române. Sergiu Moraru s-a stins din viaţă la 21 mai 1996 în Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16008235

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!